@adamserce
Zacznę od stwierdzenia, że nie defragmentuje się dysków SSD.
W 100% się zgadzam, a to dlatego, że czas dostępu do wszystkich sektorów jest jednakowy na SSD w przeciwieńswie do HDD.
Zasugerowałem tylko defragmentację dlatego ze względu na dzielenie partycji.
Często bywa tak, że niektóre dane są zapisane w nieco dalszych sektorach i gdy podzielimy partycję sektory te mogą już należeć do nowej partycji i systemu plików, a wiec przestaną być dostępne, co może spowodować utratę niektórych plików, a w konsekwencji awarię systemu.
Defragmentacja daje pewność, że dane fizycznie zostaną “poukładane” na początku partycji i jej podział nie spowoduje, żadnych “niespodziewanek”.
Poza tym w wielu dyskach SSD kontroler dba o równomierne wykorzystanie sektorów podczas zapisu danych, aby dysk ulegał wolniejszej degradacji, wiec dane mogą być nieco porozrzucane po partycji, więc przed podziałem zalecana jest mimo wszystko defragmentacja.
Odnośnie SWAP i pliku wymiany. Przecież napisałem powyżej 8GB, a ty napisałeś, że masz 8GB i Ci używa do 200MB w pliku wymiany.
Ja mam 16GB i plik wymiany jest nieużywany przy prawidłowym ustawieniu parametru swappiness nie wiadomo, co bym nie robił.
@CrashJack
Możesz, ale MiniTool sprawdza dodatkowo integralność całego systemu plików i też potrafi defragmentować, bo używa do tego defragmentatora Windows tylko, że przez CMD uruchamia sobie jego proces z parametrami. Na gParted parę razy się zawiodłem głównie przy bardziej złożonych operacjach na partycjach, więc polecam Ci MiniTool (tym bardziej, że masz już zainstalowany system na którym program możesz odpalić)
Szybkie uruchamianie możesz wyłączyć według tego:
http://www.e-pilas.com/fast-startup-szybki-start-windows/
Tak jak mówi “ubuuser”, należy wyłączyć jeżeli chcesz sobie zapisywać coś spod systemu Linux na partycjach NTFS.
Tu masz dlaczego:
http://www.dobreprogramy.pl/Uzywasz-Windows-8-i-Linuksa-na-jednym-komputerze-Uwazaj-by-nie-stracic-danych-przez-Szybkie-uruchamianie,News,38607.html
(dotyczy to też systemów nowszych niż Windows 8)
Możesz je wyłączyć już przed podziałem systemowej partycji, bo system może się zbuntować i się nie uruchomi.
Odnośnie:
Odpowiedź brzmi nie uszkodzisz
Odnośnie dokupywania dysków - nie ma sensu dokupywać, skoro masz wystarczająco miejsca.
Ja mam SSD 500GB na system Windows + gry AAA, drugi dysk SSD 250GB na Linux Manjaro + partycja /home i dysk HDD 1TB (backup inne dane, zwykłe niewymagające gry, programy rzadziej używane)
Czemu dwa dyski SSD - chiałem mieć wygodę w postaci autonomicznego bootowania systemów.
Tzn. wyciągam jeden dysk SSD to system na drugim wystartuje bez problemu, mogę poza tym ustawić sobie w UEFI BIOS priorytet booloadera, który ma być domyślnie ładowany (dwie niezależne partycje EFI - Linux ma swoją i Windows ma swoją :P)