Witam. Jeśli napisałem w złym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie mojego tematu do odpowiedniego działu. A teraz do rzeczy. Kupilem dzis laptopa Lenovo Y580 z wgranym Windowsem 8 i ukrytą partycją recovery. Mam dysk systemowy o pojemności 884 GB i dysk Lenovo ze sterownikami o pojemności 25 GB. Nie wiem gdzie jest ta ukryta partycja recovery i jak sprawdzic gdzie ona jest. To po pierwsze a po drugie chciałbym podzielić sobie tą systemowa partycje na mniejsze bez potrzeby reinstalacji systemu gdyż nie posiadam nośnika z windą, jedynie ta partycja recovery. Czy i jak moge to bezpiecznie zrobić nie tracąc danych ani tej partycji recovery.
Podstawa to defragmentacja partycji, polecam Defraggler w dwóch przebiegach, najpierw normalny, potem defragmentacja wolnego miejsca. A potem program Gparted albo Partition Magic. Ukrytą partycję sobie zostaw, niech siedzi tam gdzie jest. Jak odpalisz GParted albo Partition Magic to ją zobaczysz
Czytałem na innych forach, że po podzieleniu partycji systemowej pojawiły sie problemy w ogóle z włączeniem komputera jak i utraty partycji recovery a co za tym idzie systemu, dlatego chciałbym się upewnić. Szczególnie, że ta partycja Recovery najprawdopodobniej znajduje się na partycji systemowej.
– Dodane 06.03.2013 (Śr) 23:19 –
Wszedłem w zarządzanie dyskami i okazuje się, że mam 6 partycji o.O
Nie bardzo rozumiem taką ideę. Wolę podzielić te 800 GB na 3 mniejsze żeby każdy był do czego innego. Jeden systemowy, jeden do muzyki i gier a ostatni do filmów i innych ■■■■■ół. Mniejsze dyski to także szyb.a defragmentacja i inne tego typu procesy. Prosze o odpowiedź czy jest to w pełni bezpieczna operacja
Poszukaj opcji wypalenia recovery na płyty DVD - w razie problemów będziesz miał w zanadrzu płyty pozwalające odzyskać system niezależnie od zawartości dysku. Potem możesz bawić się w dzielenie dysku ale pamiętaj o tym, że bardzo prawdopodobne jest to, że po przywróceniu systemu z recovery Twój układ partycji zostanie przywrócony do stanu fabrycznego.
Póki co utworzyłem kopię zapasową systemu na dysku D, zajmuje ona 14 GB. Ale skoro twierdzisz, że dla bezpieczeństwa warto zgrać jeszcze to wszystko na płytki to tak zrobię.
– Dodane 07.03.2013 (Cz) 12:02 –
Niestety systemowe zmniejszanie partycji pozwala i zmniejszyć partycję systemową tylko o połowę. Napiszę jeszcze raz jak sytuacja wygląda. Nowy Lenovo Y580 z wgranym windowsem 8 i ukrytą partycją odzyskiwania. Dysk 1000 GB.
Odradzam jakiegokolwiek majstrowania przy partycjach, ponieważ nieumiejątne wykonanie tej operacji poskutkuje przesunięciem partycji i wysypaniem recovery.
Fakt, aby majstrować przy partycjach trzeba trochę wiedzy i doświadczenia. Nie trzeba zewnętrznych programów. Wciśnij klawisze Win+R wyświetli się systemowy diskmgmt.msc którym możesz zmienić rozmiary partycji i utworzyć nową. Partycja Recovery pozostaje bez zmian literowych (Ci w HP niewiele umieją, nawet nie umieli mi poradzić gdy na nowym laptopie nie chciały odpalić się płyty bootowalne i pen, sam musiałem grzebać w Biosie). Płyta Recovery poradzi sobie z wieloma partycjami. Miesiąc temu na laptopie miałem trzy partycje z trzema systemami i partycję Recovery oraz płyty recovery. Posypało mi się przez dysk zewnętrzny. Użyłem płyt recovery i wszystko przywróciły do stanu fabrycznego. Nawe połączyły partycje. Dokładnie było tak jak przy kupnie laptopa.