Jak podzielić plik filmowy na części w programie Staxrip. Znalazłem super programik, ale nie wiem właśnie jak podzielić/wyciąć fragmenty filmu. Używa/ł ktoś tego programu. Na Google byłem, ale tam nie ma, są tylko ogólnikowe filmy.
Ale przecież ten program StaxRip to tylko konwerter, on nie służy do edycji filmu (wycinania fragmentów).
Od tego są inne programy. np. VirtualDub.
Robiąc cokolwiek tym programem degradujesz sobie jakość pliku wynikowego.
Możesz wybrać Tools -> Launch -> VirtualDubMod i w nim wycinać, ale on obsługuje (z tego co pamiętam) tylko kontenery AVI i MKV.
Zastosuje się do twoich wskazówek, a StaxRip obsługuje kodek HEVC\H.265. Co do jakości pliku wynikowego to nie widać praktycznie żadnej różnicy na korzyść HEVC/H.265 w stosunku do Xvid-MPEG-4 którym kodowałem w VirtualDubie. Ale tutaj ważną rolę odgrywa czas.Kodek HEVC/H.265 koduje błyskawicznie, natomiast Xvid dwie godziny - plik 800MB
Poszukaj na www.videohelp.com albo sourceforge.net VirtualDub FilterMod - posiada już wbudowane wtyczki do najważniejszych formatów wideo i audio.
Testowałem VirtualDub FilterMod i ma tą samą przypadłość - koduje dwa razy albo nawet trzy razy pliki, które łącze w całość - w menu jest opcja Appant video file. Na razie do cięcia plików będę używał VirtualDuba, który ma opcje Direct stream copy i kodowal w HEVC StaxRipem.
Mi glównie chodzi o kodek HEVC/H.265 ale przyjżę się tej stronce. Pobrałem odpowiedni plik kodeka, odpaliłem spod konsoli, a tam cała masa informacji, opcji. Wolę program gotowy.