Witam. Mam pytanie czy można jakoś udostępnić internet z radiówki na inny komputer drogą radiową. Czy nie będzie żadnych zakłócen? Najlepiej bez żadnych routerów bo to tylko dodatkowy koszt. Jeśli da sie to zrobić to jak i co do tego potrzebuje?
Witaj.
W poście http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?f=15&t=309863 poruszam problem jaki mam z takim połączeniem. Wydaje mi się, i chyba się nie mylę, że karta wifi może się łączyć tylko z jedną siecią; jak zrobisz adhoc to to jest już 2 sieć. Możesz sobie sprawić 2 kartę wifi. Możesz udostępnić połączenie internetowe na swoim kompie. Udostępniasz kartę sieciową, która ma neta i tworzysz połączenie AdHoc na karcie wifi. Na 2 kompie odnajdujesz swoją sieć adhoc i po wpisaniu hasła szyfrującego masz neta. Dajesz odnajdywanie ip automatycznie.
Czyli potrzebuje jeszcze dwóch kart ? Do kompa na którym aktualnie mam internet i do tego drugiego? Mimo że w tym pierwszym jest już karta sieciowa ( ta do łączenia z internetem)
I jeszcze jedno pytanie: Czy takim sposobem będzie można wymieniać sie plikami oraz grać w Lanie? I czy przez takie połącznie internet może wolniej działać ?
Napisałeś
Skoro odbierasz internet drogą radiową to karta skupia się na odbieraniu 1sieci - skoro internet chcesz udostępnić to wydaje mi się, że potrzebujesz karty, która będzie nadajnikiem, a na 2 kompie tez potrzebujesz karty wifi aby pełniła funkcje odbiornika. Tak czy inaczej potrzebujesz 3 kart wifi. 2 na kompie z netem a trzecia na kompie który ma odbierać to co udostępniasz…
Możesz grać w lanie i wymieniać się plikami
A czy te karty muszą byc w takim samym standardzie jak ta którą mam? moja karta ma 11Mbps. czy te karty nie będą powodowały zakłóceń ?
to jest prędkość z jaką Twoja karta może nadawać i odbierać. Możesz mieć różne karty. Też mam taka prędkość ale są nowsze, szybsze 55 Mbps. Z tego co wiem to systemy przynajmniej windowsy nigdy nie wykorzystywały 100% karty więc nawet jak będziesz miał inne czy takie same to to nie ma różnicy. Jak jedną kartę masz szybką to i tak będzie mogła działać z maksymalną prędkością karty drugiej (ona ma np 11 Mbps i nie może szybciej)
Zakłóceń nie powinno być.
Wydaje mi sie ze jednak połączenie kablem będzie duzo tańsze. Czy w takiej sytuacji mam go podłączyć pod port gigabit ethernet? Jeśli w drugim kompie go nie ma to mam kupic karte? Jeszcze tego nigdy nie robiłem i nie mam pojecia o tym Najlepiej podajcie linki na allegro co mam kupic do połączenia kablem.
Karty sieciowe są przeważnie już wbudowane w komputer(RJ-45, google Twoim przyjacielem ;p ).
Kabel UTP kat 5, zarobiony na skrosowany(cross-over).
Jak masz obydwie karty Gigabit to wtedy można się pokusić o UTP kat 6 czy coś takiego, taki kabel jest pod GigaBitowe karty.