Jak połączyć-->internet radiówka + ap + router?


(Mcsimek) #1

Witam!

Kupiłem ostatnio Access point Planet WAP-4033 i router Tp-link Tl-wr542g.

Mam internet radiówkę, by się z nim połączyć na kompie używam ustawień :

ip 192.168.1.21

maska 255.255.255.0

brama 192.168.1.1

dns pr. 194.204.159.1

dns alt. 194.204.152.34

Bardzo prosiłbym o pomoc w skonfigurowaniu AP i routera, by podłączyć komputer stacjonarny z routerem kablem rj-45, a laptop poprzez sieć bezprzewodową.

Siedzę nad tym już dobrych parę dni i nie bardzo widać efektów moich działań :frowning: .

Dla lepszego zrozumienia można zobaczyć o co mi chodzi na obrazku :

netj.th.jpg

Z góry Dziękuję :slight_smile:


(Kpc21) #2

To przepisz je do konfiguracji access pointa. Wszystko łączysz ze sobą, w kompie stacjonarnym ustawiasz automatyczne pobieranie adresu IP (DNS możesz też dać automatycznie, ale nie musisz).


(Mcsimek) #3

ok, taką teorie to ja juz znam:P

robiłem to w ten sposób, ale i tak nic z tego nie było, tyle ze jak podłączyłem AP do komputera , to nie było internetu na kompie, ale było połączenie z serwerem dostawcy internetu, więc wpisałem dnsy na kartę w komputerze ale nie było dalej neta. w AP nie ma chyba gdzie wpisać DNSy, szukałem tego i nie mogłem znaleźć

jakieś pomysły macie?


(Kpc21) #4

To wpisz w routerze, on je przydzieli automatycznie do komputerów, albo na sztywno w kompie.


(Marusg) #5

ustaw tak w routerze:

20rwsyd.png

(zakładałem że wcześniej kompa miałeś wpiętego bezpośrednio do Acces Point'a, a teraz zamiast kompa wpinasz router)

jak coś to pisz


(Mcsimek) #6

aha, dzięki, czyli dnsy maja być na routerze, a na AP mam ustawić 192.168.1.21 tak?

w routerze adres sieci lan ma być z tej samej puli co AP czy może być 192.168.0.1?

brama w routerze ustawić adres IP AP'ka? 192.168.1.21?

-- Dodane 25.07.2009 (So) 10:34 --

ok, można powiedzieć że już do czegoś doszliśmy, robiłem pingi z adresem AP i z serwerem dostawcy neta, są w porządku , próbowałem tez robić ping z adresem ip google.pl 209.85.129.104 pisało ze host jest nieosiągalny.gdyby z dns'ami było cos nie tak to ping z 209.85.129.104 powinien być, nie?

dnsy wpisywałem tez na kartę lan w komputerze i nic

dobrze mam wszystko poustawiane?

AP:

95858176.th.jpg

router:

78222773.th.jpg


(Kpc21) #7

A spróbuj z adresami LAN z innej puli. Tzn. np. brama domyślna LAN - 10.1.1.1 i adresy komputerów od 10.1.1.2 wzwyż.

DNS-y możesz wbić na sztywno na komputerach albo ustawić w konfiguracji routera, a w komputerach dać ich pobieranie po DHCP, to nie robi różnicy.


(Mcsimek) #8

niestety dalej nic z tego, myślę, że najpierw to trzeba by było zrobić żeby mieć neta na komputerze bezpośrednio z AP ale, bez routera, bo ustawienie routera to myślę że dam rade.

W ustawieniach AP pisze że się połączyło z siecią splipiny(moja siec osiedlowa) ale kurde gdzies juz przy robieniu pinga z serwerem sieci nie moze sie połaczyc

pomocy!! :frowning:


(Adax22) #9

No właśnie pierwsza sprawa wygląda tak że prawdopodobnie masz filtrację MAC Adresów tzn każde urządzenie sieciowe ma swój adres MAC i ISP może stosować przy połączeniach opartych na Adresach IP filtrację MAC adresów tzn z kazdym Adresem IP skojarzony jest adres MAC urządzenia zainstalowanego u konkretnego klienta. Zapobiega to nieautoryzowanemu dostępowi do sieci. Twój AP Planet-WAP 4033 ma inny Adres MAC niż Twoja karta WLAN zainstalowana przez dostawcę internetu. Nie pamiętam dokładnie czy ten AP posiada opcję MAC CLONE która umożliwia zmianę Adresu MAC urządzenia na porcie WAN w Twoim przypadku na taki jaki posiada Karta wifi zainstalowana przez dostawcę internetu jeżeli posiada to z górki podmieniasz adres MAC jak nie posiada, a dostawca stosuje filtrację MAC to musisz poprosić swojego dostawcę o zmianę adresu MAC jest to opcja odpłatna u większości dostawców, trzeba wiedzieć że dostawca nie musi się na to zgodzić może zaproponować swoje urządzenie AP, czy też wprowadzić aneks do umowy w kwestii opłaty instalacyjnej lub abonamentowej. Wszystko zależy od dobrej lub złej woli dostawcy

Ja osobiście polecam w takich przypadkach AP OvisLink Air Live, TP-Link AP tych firm posiadają CLONE MAC dla portu WAN.

To jedna sprawa druga sprawa która może wystąpić u Ciebie to konflikt adresów MAC między urządzeniami AP nadaj adres 192.168.1.1 (domyślny jego adres chyba taki jest) natomiast Router domyślny adres ma także 192.168.1.1 zmień adres sieciowy routera np na 192.168.3.1

NA AP Planet ostawiłeś tryb Station infranstrukture czy jakoś tak tryb prawidłowy wykryło Ci sieć Twoją osiedlową mam nadzieje że nie zapomniałeś się z nią połączyć ( nie wystarczy tylko wykryć trzeba sie połączyć) w konfiguracji AP Planet i zapisać ustawienia.

Jak zapiszesz ustawienia podłącz AP Planet do karty Lan w komputerze w właściwościach protokołu internetowego TCP/IP wpisz ten Twoje ustawienia Adres IP, Maska, Brama, Adresy DNS nadane Ci przez dostawcę Wszystko zapisz OK Zamknij uruchom komputer ponownie i zobacz czy po ponownym uruchomieniu działa Ci internet jeżeli nie działa sprawdź czy mas odpowiedzi na Pingi wysłane do Twojego AP Planet np ping 192.168.1.1 -n 20 (wysyła 20 zapytań)

Następnie sprawdź czy masz odpowiedzi z Bramy dostawcy i Adresów DNS mozesz tez sprawdzić odpowiedzi wysłane do jakiejś domeny np ping onet.pl

Jeżeli masz odpowiedzi a strony się nie otwierają sprawdź czy w przegladarce w Menu Plik nie ma zaznaczenia przy "Pracuj w trybie offline" jeżeli jest usuń to zaznaczenie.

W przypadku braku odpowiedzi z Bramy i DNS pozostaje kontakt z dostawca internetu celem zmiany adresu MAC w jego systemie i ewentualnemu nadaniu adresów IP oraz Bramy dla Twojego AP.

-- Dodane 25.07.2009 (So) 14:03 --

AP OvisLink WL-5460 v2 http://www.allegro.pl/item693128505_ap_ ... aniej.html Super

http://www.airlive.com/product/product_ ... 7473992975

-- Dodane 25.07.2009 (So) 14:15 --

W przypadku AirLive WL-5460AP ustawiasz go w trybie Client Mode lub WISP (Client-Router) Mode


(Mcsimek) #10

dzięki za dłuższą wypowiedź:slight_smile:

sprawa teraz wygląda tak: mam włączony na routerze DHCP i komputery się "widzą", działa udostępnianie plików ale wciąż brak neta, pewnie wina DNSów , trzeba je wpisać w ustawienia DHCP czy w zakładce WAN na routerze? próbowałem różnych kombinacji i nic tego nie było, wpisywałem tez bezpośrednio na kartę w komputerze i nic z tego, dalej bez neta :frowning:

a i jeszcze coś, jak podłącze do kompa sam AP i wpisze w ustawienia karty w pc te numery od dostawcy to mam neta na komputerze

-- Dodane 25.07.2009 (So) 16:40 --

problem rozwiązany! !!

o to moje ustawienia

AP Plantet wap 4033

Ustawic :

Ip 192.168.1.21

Subnet mask: 255.255.255.0

Gateway : 192.168.1.1

Mode : Stadion Infrastructure

_________________________________

Router Tp link Tl-wr542g

Lan: ip 192.168.0.1.

Maska 255.255.255.0

WAN : Kabel od AP podłączyć do routera przez WAN! !!


(Kpc21) #11


(Mcsimek) #12

hehhe, jednak dla mnie nie było takie "oczywiste" :stuck_out_tongue: :lol:

dzięki za pomoc!! :slight_smile: