Miałem ten sam problem i w całym polskim internecie nie znalazłem rozwiązania ale za to angielskie strony okazały się pomocne.
Problem:
po zmostkowaniu połączenia LAN + WiFi pomimo działającego połączenia komputer łączący się przez wifi nie ma kontaktu z siecią. Pingowanie też nic nie daje.
ROZWIĄZANIE
Rozwiązanie może okazać się proste Smile link do angielskiego artykułu na ten temat:
http://www.microsoft.com/windowsxp/using/networking/expert/crawford_02april22.mspx
Jeżeli ktoś nie zna angielskiego to postaram się pokrótce wytłumaczyć.
Założenia:
KOMPUTER A : posiada dwie karty sieciowe:
1 - karta LAN
2 - karta WIFI
komputer ten łączy się z internetem przez kartę LAN skonfigurowaną na statycznym IP np:
IP 192.168.0.XXX
maska 255.255.255.0
brama domyślna 192.168.0.1
Do tego komputera chcemy dołączyć przez kartę WiFi drugi komputerek (KOMPUTER B) w tym celu konfigurujemy kartę wifi na każdym z nich np tak:
karta wifi na KOMPUTER A
IP 192.168.0.XXX (ale inne niż w karcie LAN)
maska 255.255.255.0
Karta wifi na KOMPUTER B
IP 192.168.0.XXX (i znowu inne niż na dwóch pozostałych)
maska 255.255.255.0
(w moim przypadku połączenie przez wifi było typu Ad-Hoc)
Teraz musimy zmostkować połączenia LAN I WIFI na komputerze A
W tym celu klikamy na każde z nich trzymając wciśnięty klawisz ctrl a potem z menu kontektowego klikamy “połączenie mostkowe”
Jak się pomostkuje to zaczyna się zabawa.
(UWAGA po zmostkowaniu należy kliknąć na połączenie mostkowe prawym przyciskiem myszy wejść do właściwości kliknąć na protokół internetowy (TCP/IP) i ustawić na nowo statyczny adres IP taki jaki jest nam niezbędny do podłączenia do internetu co w naszym przykładzie znaczy :
IP 192.168.0.XXX
maska 255.255.255.0
DNS: 192.168.0.1 (nie wiem czy DNS musi być wpisany ja mam i działa)
Na komputerze A
wchodzimy do Menu Start\uruchom i wpisujemy “cmd”
po uruchomieniu wiersza poleceń konsoli MSDOS wpisujemy
netsh bridge show adapter
zapisujemy sobie jaki numerek ma nasza karta bezprzewodowa (oznaczmy ją literką X) jak już mamy tę cyferkę to wpisujemy kolejną komendę o następującej składni:
netsh bridge set a X e (przy czym zamiast “X” wpisujemy cyferkę
)
nasza karta sieciowa powinna się przeładować i od tego momentu powinno wszystko działać