Nagrałem kilka filmików telefonem LG L9 i gdy je później odtworzyłem jakość dźwięku mnie po prostu zaskoczyła, jest tragiczny pogłos i nieczysty dźwięk tzn. trzeszczy itd.
Chciałbym to jakoś naprawić, zarówno obraz ( chociaż nie jest tak źle ) jak i dźwięk. Może znacie jakiś program do takiej obróbki i wyjaśnicie mi jak zrobić tiuning filmów. Dodam, że filmiki mają rozszerzenie .mp4
Jeżeli chodzi o dźwięk, możesz spróbować go poprawić za pomocą darmowego programu Audacity. Tu znajdziesz ilustrowaną instrukcję obsługi remasteringu. Dotyczy ona, co prawda, wersji 1.3 Beta, ale myślę, że będziesz mógł zastosować się do podanych wskazówek, korzystając z nowszej wersji programu. Do tego dorzucam jeszcze dobry wideoporadnik z YouTube’a.
Co do poprawy jakości obrazu, p o d o b n o tego rodzaju funkcje posiada Video Enhancer (30-dniowa wersja próbna, dostępna również na DP), ale znam go, póki co, wyłącznie ze słyszenia, więc nie mogę oceniać jego skuteczności. Może poczekaj, aż ktoś inny się wypowie w tej kwestii.
Powodzenia
PS Byłabym zapomniała! Do “wyciągania” audio z filmiku możesz użyć np. darmowego Audio Codera. M.