Jak poprawnie mam skonfigurować pocztę dla gmail w outlook 2013 by nie wymagał hasła?


(dre4merOn) #1

Cześć, robię wszystko według poradnika http://www.download.net.pl/jak-skonfigurowac-poczte-gmail-w-outlooku-przez-imap/n/2453/ pierwszy lepszy z google ale mam problem bo gdy robię identycznie to zamiast wykonania testu i zakończenia kreatora pojawia się monit o hasło. Wpisuję je zapamiętuje i dalej t osamo. Zmieniałem różne ustawienia poczty ale nie doszedłem dlaczego tak się dzieje. Czy ktoś może pomóc w poprawnym skonfigurowaniu poczty?


(Veers) #2

@Nivez: nie korzystaj z kreatora, tylko ustaw wszystko ręcznie. W polu "Nazwa użytkownika" podaj nazwę konta, bez @gmail.com

Upewnij się że masz prawidłowo wpisane numery portów serwera oraz  wybrane typy szyfrowania. Jeśli problem nadal będzie występował, wróć do ustawień konta google i upewnij się, że tam masz wszystko poustawiane tak jak pokazano.

 

@ abbadzesi123 - dziwne że tylko dysk ci się spalił ....


(dre4merOn) #3

@Veers Ustawiłem właśnie ręcznie. Tak jak napisałeś nazwa bez gmail.com jak i z gmail.com, numery portów na pewno sa wpisane poprawnie( 993 i 587)nazwa użytkownika i hasło także, kopiuj wklej. W google ustawiłem właczenie imap. Imap dla google  imap.googlemail.com smtp.googlemail.com. Serwer wychodzacy smtp wymaga uwierzytelnienia zaznaczyłem.  Nie wiem co jeszcze mogę zmienić.


(hotarti) #4

Może masz włączoną na gmailu weryfikację dwuetapową hasła? Jeśli tak, to potrzebujesz indywidualnego hasła do Outlooka.


(tomnatom) #5

Ja mam ustawione numery portów 587 i 995


(dre4merOn) #6

@hotari

Nie mam włączonej weryfikacji dwuetapowej hasła.

@tomnatom

Próbowałem z tym co podałeś czyli ustawić 995 niestety nie pomogło, nie działa.

 

Edit: Dałem radę. Trzeba było ustawić w głównym oknie bez hasła i dopiero później zapisać i wpisać i kliknąć ok i śmiga. :mrgreen:


(bartek bartek) #7

 

 

Nivez możesz mi jakoś prościej wytłumaczyć w jaki sposób dałeś radę?

Pojawia mi się monit o hasło jak Outlook próbuje się połączyć z Imapem googlowym, czyli to samo co u Ciebie.

Oprócz outlooka próbowalem też na Thunderbirdzie i ten sam problem.

Hasło na pewno dobre wpisuje, bo przecież loguje się przy jego pomocy na gmaila :confused: