Jak poprawnie przenieść wszystkie partycje systemowe w oryginalnej formie

Na dysku są ważne partycje wraz z zakupem laptopa.

Są partycje recovery , sterowniki itp itd.
Dodatowow przy starcie komputera z poziomu biosu można wybrać jakieś 2 inne opcje i nie wiem do czego służą :
Uefi Options:
Windows Boot Manager (wiadomo)
Onboard NIC (IPv4) - ??
Onboard NIC (IPv6) - ??
pierwszy raz się z tym spotykam, co to jest do czego służy no o czy formacie całego dysku będę mógł to wszystko przywrócić do stanu oryginalnego?

Wracając do głównego pytania. Czy wystarczy programem Aomei skopiować wszystke partycje czy jednak może to nie przynieść porządanego rezultatu ? Powiedzmy że chce przenieść wszystko tak jak jest (bez widnowsa z danymi) na drugi dysk i z niego działać.

NIC to karta sieciowa.

Nie skopiować a sklonować na drugi dysk,wtedy zostanie przeniesione tak jak masz lub będą partycje powiększone.Wszystko zależy na jak duży dysk będziesz klonował system.

1 polubienie

No ale po co mi to NIC w wyborze boot options bootloadera ???

Czym się różni klonowanie od kopiowania ?
No i czy mogę “sklonować” jedynie wybrane partycje czy muszę cały dysk ??

Co jeśli nie chce kopiować windowsa z aktualnymi danymi , programami , grami itp?

Acronis true image klonuje dyski w opcją wyboru partycji do skopiowania.

NIC…
Masz różne opcje bootowania sytemu, dysk, USB, płyta, recovery i sieć, po to ci to NIC…

No dobra wiem że są różne opcje bootowania sysystemu ale to jak sobie ustawie wcześniej

żadnego NIC nie konfigurowałem tak więc nie rozumiem co to jest i po co ? Jak to działa>
Co że może zdalnie przez sieć ktoś sobie zbootuje mój komputer???

NIC to Network Internet Card albo Controller. Ta pozycja służy do uruchomienia komputera z lokalizacji sieciowej - z serwera z odpowiednio przygotowanym środowiskiem. Zajrzyj tutaj:
https://www.howtogeek.com/57601/what-is-network-booting-pxe-and-how-can-you-use-it/ .

Ustaw na nieaktywne, wyłącz, zapisz ustawienia i zapomnij.

1 polubienie

no dobra dzięki za info, poczytam w wolnym czasie bo lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć.

Tak czy siak dlaczego fabrycznie komputer ma coś takie ustawione ? To normalne ?

A dlaczego fabrycznie komputer posiada procesor, pamięć i inne urządzenia?

procesor , pamięć jest niezbędna to działania komputera.
Inne urządzenia to inne urządzenia

Inne urządzenia też a skoro jest możliwość bootowania z nich to opcja jest dostępna.

Po pierwsze napisz jaki to komputer i jaki system operacyjny.