Jak poprawnie skonfigurować głośniki Logitech x530

Witam,

mam głośniki Logitech x-530. Podłączam je pod płytę główną Gigabyte MA77OT-UD3P. W realteku mam ustawioną opcję 5.1 i kiedy testuje, to wszystkie głośniki śmigają aż miło. Ale jak np włączę winampa albo jakąś gierę (np. unreal 3 albo medieval 2) to działają tylko dwa przednie - boczne i sobwoofer. Czy ktoś może mi pomóc w tej sprawie?

Aktualnie mój system to windows 7 ultimate.

Pozdrawiam

Jeśli dźwięk w grze czy w jakiejś piosence w Winampie jest w stereo to nic dziwnego, że grają ci tylko 2 głośniki + subwoofer, po prostu tak ma być.

Spróbuj włączyć jakąś ścieżkę Surrond 5.1 (np. w jakimś filmie czy w nowych grach typu GTA IV, NFS Carbon i nowsze itp.), wtedy zagrają wszystkie głośniki :slight_smile:

Ah no to szkoda że nie mogę wykorzystać ich potencjału żeby poddenerwować sąsiadów puszczając muzę z winampa;)

Ale wielkie dzięki za odpowiedź, pozdrawiam

Miałem taki sam problem, z tym, że mam inną płytę główną. Próbowałem chyba wszystkiego, aż zmieniłem system z Visty na XP. Problem znikł.

Wystarczy tylko pogrzebać w sterach od karty dźwiękowej - praktycznie w każdej jest upscall dźwięku stereo do 5.1. W kartach Creative nazywa się to “X-Fi CMSS-3D”, w Realteku chyba Virtual Surround. Wystarczy wejść na kartę ustawień dźwięku w panelu sterowania, a tam wybrać ustawienia swojej dźwiękówki.

Do tego głośniki Logitech X-530 mają tryb “matrix”, który daje taki oszukany surround, ale zawsze to coś.

nymphetaminepl , nazwij proszę temat konkretnie, inaczej zostanie usunięty. Poczytaj proszę zasady pisania na forum dostępne w regulaminie.

Z tą opcją rozszerzania dźwięku stereo do 5.1 to różnie jest. Kiedyś miałem głośniki 5.1 + karta dźwiękowa Creative i gdy włączyłem te funkcje CMSS-3D (czy jak jej tam) to dźwięk był zauważalnie gorszej jakości, szczególnie gdy chodzi o niskie tony.

Zależy też jakie autor posta posiada stery do karty dźwiękowej, bo jeśli te z Windows Update to nie będzie tam tej opcji “przerabiania” stereo na 5.1