Jak posortować zdjęcia wedle OCENY w systemie?

**Screenshot_92 **

Na lustrzance istnieje system oceniania zdjęć (gwiazdki). Często od razu już oceniam i sortuje. Teraz moje pytanie…
Jak mogę w Windowsie zrobić tak by mi się pliki posortowały wedle oceny tych gwiazdek?
Jaki “szczegół” za to odpowiada? Ktoś wie?

Producent aparatu dostarcza jakieś dodatkowe oprogramowanie do np. zarządzania zdjęciami?

Odnośnie listy - musiałbyś porobić zrzuty dla wszystkich pozycji :joy:

Jak masz właściwości zdjęcia to są gwiazdki?

obraz

Wtedy ta druga co zaznaczyłem mi działa:

obraz

ładnie spolszczyli prawda…?

1 polubienie

Masz taką samą listę u siebie w Windowsie przecież. Możesz wejść w szczegóły i zobaczyć.
Nie chce instalować oprogramowania, moje pytanie tego nie dotyczy tylko opcji WINDOWSA.

Nieprawda, to rozwiązanie nie działa. Sprawdziłem to DOKŁADNIE w taki sam sposób. Nic się nie zmienia. Który dowcipny zaptaszkował, że “problem rozwiązany”? Panownie, błagam! Bez sprawdzenia tego na własną rękę nie zadaje prostych pytań w sieci…

Poza tym powinieneś wiedzieć że twoje zdjęcie nie ma ANI jednej nadanej gwiazdki a ty widzisz ich PIĘĆ. Z jakiego powodu? A no z takiego, żę to nie działa.

Załączyć Wam pliki do testów? https://we.tl/t-8XfxPZW1rf

Działa. Windows 10 Home.

EDIT
Czy gwiazdeczki nie gubią się w czasie przenoszenia pliku ? :slight_smile:

Raczej niekompatybilne z tymi Windowsowymi z “Opis”.

Aaaaaa, przepraszam nie doczytałem, że ocenia już na lustrzance :zipper_mouth_face: To nie wiem.

A w jaki sposób ty jakieś gwiazdki nadałeś plikom? Z ciekawości pytam?

Sprawdź to samo na moich plikach. Każdy z nich ma różną ilość gwiazdek, link wyżej.

Hej,

A nie jest problemem to, że próbujesz robić wspomniane operacje na zdjęciach w formacie RAW, a nie w formatach już wywołanych (na przykład w JPG)? Czy Windows normalnie widzi te pliki jako grafiki? Jeśli nie, to być może nie dostosowuje odpowiednio właściwości - albo też sam nagłówek pliku jest dla systemu nie do rozpoznania?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Odpowiedź prosta. Lustrzanka ma inny system nadawania ocen niż ten, który jest w Windowsie.

1 polubienie

Niby Lightroom ma dać radę go wyciągnąć lub widoczny może być przez XnViewer…?

Lightroom widzi i respektuje ten system ocen, WIndows nie