Witam
Otrzymałem dokumenty w systemie PDF jednak do wydrukowania są zbyt małe. Jak powiększyć rozmiar? W ogóle ciekawi mnie jak można powiekszać i pomniejszać pliki mając je w systemie PDF.
Mam Windows 8
Witam
Otrzymałem dokumenty w systemie PDF jednak do wydrukowania są zbyt małe. Jak powiększyć rozmiar? W ogóle ciekawi mnie jak można powiekszać i pomniejszać pliki mając je w systemie PDF.
Mam Windows 8
Czy te dokumenty/tekst/grafiki są czytelne po powiększeniu ? Windows 8 domyślny czytnik pdf ?
Czy po powiększeniu fragmentów są wyraźne szczegóły czy rozmazane ?
Jeżeli widoczność lepsza to wystarczy naciśnięcie przycisku print screen, i wklejenie zrzutu ekranu do “Wordpada, Worda, Writer(libre office)” dopasowanie od strony A4 i druk.
To pod Windows 8 nie ma możliwości sterowania wydrukiem, tylko aż takie kombinacje trzeba robić ???
@papay1313: żeby powiększyć pliki - musiałbyś je wy-edytować, co jeśli dobrze zrozumiałem opisywany problem - nie jest tu konieczne. Konieczne jest natomiast prawidłowe ustawienie opcji wydruku.
Chodzi o to,że po powiększeniu na ekranie nie jest widoczny tekst i jest lekko jakby rozmazany
Nie koniecznie muszę to wydrukować. Ważne abym mógł je odczytać bez problemu
… co może oznaczać, że ten PDF już jest wydrukiem, z jakiejś przyczyny zrobionym ze złymi ustawieniami (zbyt mała rozdzielczość?), bądź wręcz jest to nędznej jakości grafika umieszczona w PDF. W takim przypadku, obawiam się że niewiele poradzisz w myśl hasła “z pustego to i Salomon nie naleje”.
Być może wyjściem byłoby użycie jakiegoś programu OCR.
Ewentualnie możesz zainstalować OpenOffice oraz plugin PDF_Import lub LibreOffice i ten plugin (być może Libre ma już go preinstalowanego). W skrócie wtyczka przetwarza elementy do wektorów, więc możemy nimi swodobnie manipulować - formatować tekst, przemieszczać elementy itd. Od lat używam tej wtyczki, bo choćby od życiorysu plik tekstowy usunąłem lata temu, więc za pomocą tej wtyczki nadal mogę go aktualizować Choć wiadomo, że najlepsze efekty są na PDF zrobionych w obrębie pakietu
Choć jak grafiki są strasznie małe, to wiadomo, że nie powiększysz ich bezstratnie.
Jeżeli po powiększeniu (skanu pisma/schematu?)
nic nie widzisz?
słabo widzisz ? może za jasny/ciemny ?
To przed umieszczeniem w edytorze tekstu najpierw wklej do np ifranview, naciśnij kombinacje Shift + U automatycznie skoryguje obraz, potem Shift + G na ręczne poprawki kontrast jasność, Shift + S wyostrzanie i może będzie lepiej ?
Jak nie to szukaj informacji o powiększaniu w gimp / PS
Lub poproś o lepszą jakość dokumentu.
Jusko w Libre Office jest “Draw” ale to działa chyba tylko gdy to jest tekst/schemat “komputerowy” a nie skan niestety.