Jak powiększyć plik w systemie PDF?

Witam

Otrzymałem dokumenty w systemie PDF jednak do wydrukowania są zbyt małe. Jak powiększyć rozmiar? W ogóle ciekawi mnie jak można powiekszać i pomniejszać pliki mając je w systemie PDF.

Mam Windows 8

Czy te dokumenty/tekst/grafiki są czytelne po powiększeniu ? Windows 8 domyślny czytnik pdf ?

Czy po powiększeniu fragmentów są wyraźne szczegóły czy rozmazane ?

Jeżeli widoczność lepsza to wystarczy naciśnięcie przycisku print screen, i wklejenie zrzutu ekranu do “Wordpada, Worda, Writer(libre office)” dopasowanie od strony A4 i druk.

To pod Windows 8 nie ma możliwości sterowania wydrukiem, tylko aż takie kombinacje trzeba robić ???

@papay1313: żeby powiększyć pliki - musiałbyś je wy-edytować, co jeśli dobrze zrozumiałem opisywany problem - nie jest tu konieczne. Konieczne jest natomiast prawidłowe ustawienie opcji wydruku.

Chodzi o to,że po powiększeniu na ekranie nie jest widoczny tekst i jest lekko jakby rozmazany

Nie koniecznie muszę to wydrukować. Ważne abym mógł je odczytać bez problemu

… co może oznaczać, że ten PDF już jest wydrukiem, z jakiejś przyczyny zrobionym ze złymi ustawieniami (zbyt mała rozdzielczość?), bądź wręcz jest to nędznej jakości grafika umieszczona w PDF. W takim przypadku, obawiam się że niewiele poradzisz w myśl hasła “z pustego to i Salomon nie naleje”.

Być może wyjściem byłoby użycie jakiegoś programu OCR.

Ewentualnie możesz zainstalować OpenOffice oraz plugin PDF_Import lub LibreOffice i ten plugin (być może Libre ma już go preinstalowanego). W skrócie wtyczka przetwarza elementy do wektorów, więc możemy nimi swodobnie manipulować - formatować tekst, przemieszczać elementy itd. Od lat używam tej wtyczki, bo choćby od życiorysu plik tekstowy usunąłem lata temu, więc za pomocą tej wtyczki nadal mogę go aktualizować :slight_smile: Choć wiadomo, że najlepsze efekty są na PDF zrobionych w obrębie pakietu :slight_smile:

Choć jak grafiki są strasznie małe, to wiadomo, że nie powiększysz ich bezstratnie.

Jeżeli po powiększeniu (skanu pisma/schematu?)

• nic nie widzisz?

• słabo widzisz ? może za jasny/ciemny ? 

To przed umieszczeniem w edytorze tekstu najpierw wklej do np ifranview, naciśnij kombinacje Shift + U automatycznie skoryguje obraz, potem Shift + G na ręczne poprawki kontrast jasność, Shift + S wyostrzanie i może będzie lepiej ?

Jak nie to szukaj informacji o powiększaniu  w gimp / PS

Lub poproś o lepszą jakość dokumentu.

Jusko w Libre Office jest “Draw” ale to działa chyba tylko gdy to jest tekst/schemat “komputerowy” a nie skan niestety.