Proszę o wyrozumiałość, bo nie jestem biegła w tym temacie. Dziś włączyłam komputer i pojawiła mi się informacja, że coś jest nie tak z moim systemem. Nic nowego nie instalowałam i nic nowego nie robiłam. Nie mogłam włączyć kompa. Włożyłam płytkę instalacyjną i zainstalowałam system od nowa. Teraz mam dwa identyczne systemy. Różnica to tylko to, że w starym jest wszystko ok, czyli tak jak było przed awarią, ale mam nowy stystem, który nie jest mi potrzebny. Jak włączam kompa to muszę wybierać system. Co zrobić by wywalić ten nowy system. Z góry dziękuję za pomoc.
jak zainstalowałaś system na tą samą partycję, co był stary postawiony, to w rzeczywistości na dysku masz tylko jeden Windows, tylko dwa wpisy w pliku boot.ini
tutaj, jak wywalić zbędny wpis:
Masz rację. Wiem, że system jest jeden, a dwa wpisy, ale teraz jak się loguję to muszę wybierać jeden z nich. Próbowałam skorzystać z linka, który mi przesłałeś, ale różni się on od rzeczywistości w moim kompie. Dotarłam już do efektu końcowego, ale nie wiem co usunąć. U mnie jest wpis jeden i drugi, a tu pojawia się dwa i trzy. Może to dla ciebie banalne, ale ja nie wiem który usunąć. Boję się, że coś namieszam i wtedy to tylko format. Jak już mówiłam nie jestem w te klocki zbyt biegła. Może mi to napiszesz prościej? Mam już swoje lata i jestem samoukiem. Tak też nie złość się na niewydolność moich szarych komórek ](*,) . Bóg mi świadkiem - staram się to zrozumieć.
Zmień kolejność bootowania,czyli kolejności rozruchu.Zorientujesz sie który wpis jest aktywny.
Wiem, który wpis jest aktywny (drugi), ale nie wiem jak pozbyć się pierwszego. Próbowałam korzystać ze wskazówek ze stronki z podanego linku. Jest tylko problem z tym, że tam pojawia mi się wpis nr 2 i 3 i nie wiem, który usunąć. Nie jest to zbyt przejrzyście napisane, albo może za mało przejrzyście jak na moją wiedzę i doświadczenie.
Najlepiej podaj zawartość pliku to wtedy wskażemy Ci właściwy wpis…
Dopisz do jednego /SOS czyli przy jednym tak :
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS=“Microsoft Windows XP Professional” /fastdetect/SOS
to przykład po prostu za “/fastdetect” dodaj “/SOS” i zapisz i zrestartuj - wówczas ten z dopiskiem /SOS będzie się inaczej uruchamiał - będą widoczne procesy jakie sie dokonują zamiast ekranu startowego, ale nie o to chodzi tylko o to że tak ich rożróżnisz który jest właściwy - jak już dojdziesz to znaczy już wiesz ale żeby odróżnić który skasować a który ma zostać to żeby się upewnić przy właściwym wpisz /SOS potem skasuj jedną linijeczkę a potem możesz usunąć wpis /SOS i wróci Ci ekran startowy, albo go pozostawić , bo na nic to nie ma ujemnego wpływu a lekko przyśpiesza uruchamianie - ale nie o to idzie ale o to by rozróżnić , który wpis ma być usunięty - no specem nie jestem też uczyłem się sam /SOS pozwoli rozróżnić a reszte pewnie ktoś bardziej zorientowany nada - choć reszta jest prosta niewłaściwy wykasować. A najlepiej to tak już masz zasugerowane wcześniej skopiuj zawortość i ktoś Ci wskaże co wykasować - tylko pamiętaj że za każdym razem klikasz zapisz i “ok” cóż ja nie umiem tego w przystępnie wytłumaczyć, ale to proste jest nawet bez kombinowania z dopiskiem - ale z nim może jeszcze prostsze.
Dziś ze świeżym umysłem zaryzykowałam i spróbowałam rad, które są zawarte w wątku pod podanym linkiem. Zaczęłam od części "Usuwanie systemu operacyjnego ". Przyznam, że jak małpa (na wyczucie) wpisałam pierw, by komputer usunął drugi wpis. Porażka. Na szczęście nie zniknął żaden system (lub raczej wpis), tylko jeden ustawił się jako domyślny. Weszłam do trybu wyboru systemu i włączyłam komputer z pierwszego wpisu. Powtórzyłam czynność "Usuwanie systemu operacyjnego " tym razem zaznaczając pierwszy wpis jako domyślny. W kompie istnieją jeszcze dwa wpisy, ale
Na przyszłość polecam lekturę => Edytowanie i budowa pliku boot.ini w systemie Windows XP/2003, która może wspomóc użytkowników podczas edycji boot.ini