Jak pozbyć się obwódek wokól grafiki?


(Darom82) #1

Czy ktoś może wie w jaki sposób pozbyć się tych obwódek - obramowań wokól grafiki ? - na około moich flag są takie obwódki, w jaki sposób je zlikwidować ?

http://www.history.is.net.pl/?download&cat=0

Kod do wyświetlania grafiki mam taki:

[/code]

Prosze o pomoc w tej sprawie.


(Damgora) #2

usuń border='1'


(Czyczek) #3

a najlepiej wrzuć do css-a border=0


(Damgora) #4

jeżeli do css'a to raczej border:0 tylko po co, skoro tak jest domyślnie?


(mario@) #5

Nie jeżeli grafika jest odnośnikiem.


(Darom82) #6

A może grafika u mnie nie byc odnośnikiem ? i jak to zrobić ?

Wykasowałem border=1 i dalej są te obwodki w koło mojej grafiki. Jak je zlikwidować ?


(mario@) #7

W pliku *.css dopisz(w dowolnym miejscu)

img {border:none;}

ale pamiętaj że wtedy mogą zniknąć obramowania elementów, które np. powinny je posiadać. Albo napisz tak

a img {border:none;}

I jak wspomniał powyżej cayman3_11 wywal border='1'.


(Darom82) #8

mario@ zrobilem tak jak napisales mi i dziala, dzieki. A jak zrobic zeby grafika nie byla odnosnikiem ?


(Arn Poznan) #9
[/code]

(Skr3czu) #10

Polecam Ci ten kurs: http://www.kurshtml.boo.pl/

Pozdrawiam.


(Damgora) #11

kiedyś się z tym spotkałem, ale dzisiaj po usunięciu "w locie" border=1 (zarówno w FireBugu (FF 4.0b8) i Dragonfly (Opera 11) swoją drogą Darom82 - zainteresuj się tymi narzędziami) zniknęło czarne obramowanie i żadne inne się nie pojawiło (w wyliczonych stylach border-width też się wyzerował), więc tego przypadku to chyba nie dotyczy.

W sumie nie wiem na jakiej zasadzie pojawiają się te dodatkowe obramowania w obrazkach-linkach, ale tutaj tego nie zaobserwowałem :confused:


(Darom82) #12

ArN twój zapis u mnie nie działa, ponieważ nadal grafika jest linkiem. A jak zrobic zeby nie byla ?

Bo to co Ty dales to nic nie zmenia:

[/code]

[code] flag_pl.jpg


(Damgora) #13

wyciągnąć poza

to:

Geany 0.19.2 flag_pl.jpg[/code] zmień na:

[code]

Geany 0.19.2 flag_pl.jpg


(Darom82) #14

U mnie czegos takiego niema tylko jest to:

<?php 

include_once ("category.inc.php");

include_once ("downcount.inc.php");

include_once ("appdesc.inc.php");

?>


<?PHP if(!isset($_GET['cat']) && !is_numeric($_GET['downloadid']) ){ ?>
» Download
  • <?php for($q=0; $q
  • ><?php echo $category[$q]["name"] ?><?php echo count($download[$q]) ?><?php echo $category[$q]["desc"] ?><?php } ?>
    <?PHP }?> <?php $temp = 0; for($q=0; $q<3;$q++){ $temp+=array_sum($download[$q]); } if(isset($_GET['cat'])) { $cat=$_GET['cat']; for($q=0; $q echo '
    '; echo '['.'](?download&cat='.%24cat.'&idapp='.%24q.')

['.$appdesc[$cat][$q]["name"].'](?download&cat='.%24cat.'&idapp='.%24q.')

[' .'](?download&cat='.%24cat.'&idapp='.%24q.') '; echo '' . $download[$cat][$q] . ''; echo ' '.$appdesc[$cat][$q]["desc"].'' ; echo '
'; } echo "

Pobrano w tej kategorii: ". array_sum($download[$cat])." "; } if(isset($_GET['idapp'])){ $download[$\_GET['cat']][$\_GET['idapp']]++; $write_str = "<?php\n\n"; $write_str.= go_through_array("\$download",$download); $write_str.= "\n?>"; $file = "downcount.inc.php"; $file_handler = fopen($file,"w"); fwrite($file_handler,$write_str); fclose($file_handler); header("Location: download/".$appdesc[$\_GET['cat']][$\_GET['idapp']]["link"] ); } //echo array_sum($download); echo "Pobrano wszystkich: ".$temp.""; function go_through_array($prepend,$arr) { $config_line = ""; if(count($arr)) { reset($arr); while(list($key,$val) = each($arr)) { if(is_array($val)) { $config_line.= go_through_array($prepend."[\"".$key."\"]",$val); }//if else { $config_line.= $prepend."[\"".$key."\"] = \"".ereg_replace('"','\"',$val)."\";\n"; }//else }//while }//if else { $config_line.= $prepend." = array();\n"; }//else return $config_line; }//go_through_array ?>

I gdzie tu zamienic, zeby grafika nie byla odnosnikiem ?


(Damgora) #15

to chyba ta linijka

echo ''.'

['.$appdesc[$cat][$q]["name"].'](?download&cat='.%24cat.'&idapp='.%24q.')

[' .'](?download&cat='.%24cat.'&idapp='.%24q.') ';[/code]

ale jeśli jest tak jak myślę i kod obrazka znajduje się w tej samej zmiennej co nazwa ($appdesc[$cat][$q]["name"]) to będzie nieco więcej roboty


(Darom82) #16

cayman3_11 tak, kod obrazka znajduje sie w tej samej zmiennej co nazwa. Dlatego w pliku kod obrazka podaje obok ["name"]

To jakby to zrobic, zeby bylo dobrze ?