Jak pozbyć się opcji wyboru ubuntu podczas rozruchu?

Witam, posiadam system operacyjny Windows XP no i zachciało mi się Ubuntu, więc instalator zainstalował mi coś takiego że podczas rozruchu moge wybrać Ubuntu albo XP, lecz już niechce Ubuntu więc i niechce wybierać między tymi systemami, w XP wpisałem “msconfig” i pokazało mi “c”\wubildr.mbr=“Ubuntu”", więc ja mądry to usunołem wraz z innymi plikami jakie Ubuntu zainstalowało, teraz gdy wchodze do Ubuntu gdy wybiore ta opcje podczas rozruchu pisze że nie znaleziono potrzebnych plików itp. Jak usunąć opcje wyboru Ubuntu podczas rozruchu?

Uruchom komputer z plyty CD XP >> wybierasz napraw system w konsoli odzyskiwania >> klikasz 1 i ENTER >> wpisz FIXBOOT >>potwierdzasz polecenie >> restart komputera

:slight_smile:

Przecież widać, że instalował przez WUBI… wchodzisz w Dodaj/Usuń programy (XP i starsze) / Programy i funkcje (Vista i nowsze) i odinstalowujesz Ubuntu.

Z tego wynika, że nie wiem jakby się starał, to opcja dodaj/usuń nie zadziała :wink:

Otwórz np w notatniku plik C:\boot.ini (chyba taki) i usuń z niego linijki odpowiedzialne za system ubuntu. Jest to plik odpowiedzialny za menu wyboru systemu generowane przez Windowsa XP.

Nie wiem na jakiej zasadzie działa wubi, czy jak mu tam, ale jeśli programem rozruchowym jest grub lub lilo, to trzeba wyczyścić serktor MBR dysku twardego (szukaj info na google.pl albo na tym forum bo temat ten też był poruszany)

PS: Do testowania oprogramowania i innych systemów służy wirtualizacja (np programem VirtualBox)

Leon, zrobiłem to co kazałeś, Xp zrobił nowy segment i potwierdziłem, lecz dalej moge wybrać Ubuntu ;/

edytuj plik boot.ini >> skopiuj zawartość i pokaż na forum

:slight_smile:

Czy nikt nie czyta na tym forum co piszę? ;|

Przecież wcześniej już napisałem, że możliwości są dwie:

• boot.ini

• mbr