Jak pozbyć się promieni słonca w zdjęciu?

Cześć ja mam pytanie do znawców, a mianowicie jak pozbyć się promieni słonecznych, tzn. takich odbić jakie się robią gdy się robi zdjęcie pod słońce??? czy wogóle da radę się tego jakoś pozbyć , jak tak to proszę o jakieś programy które to potrafią zrobić???

Photoshop cs3 najlepszy, a z darmowych Gimp

a mógłbyś mi powiedzieć co tam mam zrobić tzn. jak to się robi bo ja sobie go pobiorę tylko się obawiam że zamiast poprawić to pogorszę, w jakie opcję wejść?

Polecam GIMP 2.4.6 z rozszerzeniem GIMP Animation Package (GAP) 2.2.0

Dzięki Wam xD

W dniu 29.06.2008 , o godzinie 20:58 został dopisany post przez mateusz2905

a powiedzcie mi jeszcze czy jest tam jakaś opcja żeby to usunąć czy mam się po prostu bawić w opcjach np. jasność, kontrast…??

mateusz2905 jak już pozbędziesz się promieni i zapiszesz to oczywiście , że się możesz bawić

Uwaga ! Jak się będziesz bawił to nie nadpisuj pliku.

ale mi chodzi czy żeby usunąć te promienie to mam się bawić w kontrastach czy może w odcieniach, czy jest taka opcja jakaś inna czym najlepiej to zrobić??

Tak, jeśli tylko masz zapisane na dysku. Jak się skończysz bawić to nie nadpisuj tego pliku i tyle …

Ewentualnie jak tak bardzo będziesz chciał to obraz którym się bawiłeś zapisać to zapisz ale na z inną nazwą

ok thnx.:wink:

W dniu 29.06.2008 , o godzinie 23:35 został dopisany post przez mateusz2905

Hej mam wielką prośbę cały czas próbuje przekształcić to zdjecie ale mi nie wychodzi, czy ktoś może mi to jakoś przerobić, mogę wysłać zdjęcie na meila…znajdzie się ktoś taki życzliwy/???

Wbrew pozorom, to co chcesz zrobić nie byłoby łatwym zadaniem nawet dla dobrego grafika. Spróbuj uzyć narzędzia klonowanie, aby pokryć promienie słońca tłem. Wrzuć to zdjęcie na forum to wtedy będzie można się jakoś odnieść do Twojego zapytania :slight_smile:

kup se lustszanke

Sama lustrzanka to sprawy nie załatwi. Do tego trzeba mieć jeszcze dobre obiektywy z powłokami antyrefleksyjnymi!

No i to w zasadzie najlepsze wyjście byłoby.

W GIMPie czy PSie ciężko będzie pozbyć się refleksów. Jedyną metodą będzie zastąpienie fragmentu zdjęcia z refleksami na fragment pozbawiony blinków. Jest to bardzo ciężkie do uzyskania. Ale każde zdjęcie jest inne i do każdego należy podchodzić indywidualnie (różnymi sposobami). Ale takie rozmowy bez zobaczenia zdjęcia i tak tu nic nie pomogą.

2e21f86dea38d0cd.html

Tutaj jest to zdjęcie, sami popatrzcie czy da się jakoś tego pozbyć???

W dniu 30.06.2008 , o godzinie 13:20 został dopisany post przez mateusz2905

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2e2 … 8d0cd.html

tu jest adres bo nie wiem jak inaczej dodać to zdjęcie…

Nie ma sensu w tym grzebać, bo dużo nie poprawisz.

Całkowicie zepsute zdjęcie.

Jeśli masz orginał tego zdjęcia w wysokiej rozdzielczości to można spróbować. Swoją drogą b.ciekawie wygląda z tymi “tęczowymi kropkami” :slight_smile: