Witam
Pojawiło mi się takie dziadostwo i nie mogę się tego pozbyć z przeglądarek.
Próbowałem Nortona - niby jakieś trojany znalazł, ale problemu nie rozwiązał. AVG nic nie znalazł.
Zgodnie z radami z posta Usunięcie search-pl.com z Chrome i Mozilli
próbowałem też AdwCleanera, Malwarebytes i RogueKillera, ale nic nie pomaga. I kończą mi się pomysły.
Widzę, że trochę spanikowałeś.
Masz kilka różnych antywirusów, na raz
Tak długo jak będziesz szukał i uruchamiał pliki nieznanego pochodzenia to żaden antywirus Ci nie pomoże, nawet jak będziesz miał ich kilka.
Wykonaj poniższe polecenia
Usuń wszystkie dodatkowe antywirusy, tzn. Malwarebytes, Norton (x2), AVG, a zostaw włączony i zaktualizowany Windows Defender
Do usuwania proponuję użyć dedykowanych do tego programów ze stron AVG, Norton, a Malwarebytes usuń z listy programów normalnie jak każdy inny program.
Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\SirKroko\Desktop fixlist.txt (4,5 KB) “Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
Jakiego rodzaju problem występuje aktualnie?
Pojawiają się niechciane strony? Strona startowa jest zmieniona?
Opisz lub wstaw zrzut ekranu.
Na której przeglądarce?
Plik naprawczy:
Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\SirKroko\Desktop fixlist.txt (2,2 KB) “Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
Po restarcie wklej plik wynikowy.
Wykonaj skan Rejestru.
Uruchom CCleaner i wybierz Rejestr, przeskanuj i potem Napraw… pamiętając, aby wybrać Zapisz kopię zapasową
Problem objawia się tym, że po wpisaniu hasła do wyszukiwania w miejsce adresu w przeglądarkach zostaje przekierowany na search-pl.com, czyli coś co przypomina niemiecką nakładkę na google.
Poniżej dwa screeny:
Po opcji Napraw w FRST jest taki log Fixlog.txt (8,8 KB)
Po przeskanowaniu rejestru i naprawie przez CCleanera na EDGE jest niestety bez zmian, na FF na chwile przekierowuje na web-pl.com, a potem na google.de
Wrzuć nowe pliki z FRST, ale zaznacz dodatkowo opcję Lista BCD
Muszę przejrzeć jeszcze raz logi.
Sprawdź, czy fałszywa wyszukiwarka pojawia się, gdy masz uruchomiony Tryb Awaryjny Windows i Edge lub Chrome
Jaki masz router?
Czy inne komputery w sieci bądź smartfony też mają fałszywą wyszukiwarkę?
Oczywiście, jeśli masz router
Sprawdź, czy fałszywa wyszukiwarka pojawia się w komputerze jeśli połączysz się z internetem udostępnionym ze smartfona.
Oczywiście, jeśli możesz wykonać takie połączenie.
hej
Router(z modemem) to ASUS DSL-AC55U.
Komputer to leciwy dekstop, wiec nie mogę go połączyć bezprzewodowo z siecią. Niemniej smartfony podłączone i inny komputer podłączony pod ten sam router nie mają tego problemu. Tak wiec to chyba nie kwestia routera.
W trybie awaryjnym jest ten sam problem na FF i Edge. Chrome zainstalowałem dopiero wczoraj/przedwczoraj i tam nie ma tego problemu nawet w trybie normalnym.
Zapisz plik tam gdzie jest FRST fixlist.txt (744 bajty)
Uruchom FRST i kliknij Napraw
Wklej plik wynikowy
Po restarcie
Sprawdź ustawienia Edge, Firefox i Internet Explorer
Strona startowa i wyszukiwarki
W Edge
Ustawienia -> Prywatność i usługi -> zjedź na sam dół i kliknij Pasek adresu
Tam będzie Wyszukiwarka i Zarządzaj wyszukiwarkami i usuń niepotrzebne
W Firefox
Opcje -> Wyszukiwanie
Sprawdź i usuń niepotrzebne wyszukiwarki
W Internet Explorer, a raczej Opcje Internetowe Win+S wpisz Opcje internetowe
W zakładce Ogólne
Kliknij Usuń… i zaznacz 3 opcje
Miałem zagwostkę z EDGE. W Ustawieniach nie było Prywatność i usługi lecz Prywatność i zabezpieczenia, a tam nie było paska adresu… Tak wiec zrobiłem update do najnowszej wersji i tam rzeczywiście było to ustawione jako domyślna wyszukiwarka. Po usunięciu problem zniknął!!!
Jeśli System odzyskał sprawność, zastosuj DelFix Zaznacz Remove disinfection tools i kliknij Run.
Zaznacz post, który rozwiązał Twój problem. Wystarczy jeden