W internecie wyczytałem wiele informacji na temat ładowania baterii w smartphonie jedni piszą, że trzeba ładować do 80% i rozładowywać do 40% inni, że do 100%, ale nie dać się całkowicie baterii rozładować.
Więc zwracam się z prośbą. Jak według was powinno się ładować baterię, by nie skrócić jej żywotności i jak ewentualnie wydłużyć jej żywotność? Co zrobić, żeby bateria wytrzymała więcej godzin niż normalnie?
Prosiłbym o pisanie swoich opinii na temat ładowania baterii w smartphonach
Masz rację jeszcze nie słyszałem, żeby tylko doładowywać baterii i nie rozładowywać do końca jak to teraz w internecie piszą. Według mnie powinno się baterię ładować do końca a nie np. do 80% bo to jest bez sensu.
Rozładowywanie baterii do zera nie jest dobre, litowo jonowe i litowo polimerowe tego nie lubią. Nie mają też efektu pamięciowego, mają za to procesor sterujący ładowaniem, aby zapobiegać przeładowaniu czy kontrolujący temperaturę ładowania i na bieżąco dobierają właściwy prąd ładowania (który oczywiście im jest niższy tym lepiej dla baterii). Generalnie zalecane jest wręcz częstsze ładowanie baterii np. już przy połowie naładowania aż do końca, niż takie kompleksowe - prawie od zera (bateria jest wtedy fizycznie mniej zużywana).
Nową baterię na początku najlepiej naładować do końca.
Potem jeśli nie naładujesz do pełna albo rozładujesz całkowicie to się nic nie stanie.Takie sytuacje to i tak rzadkość, pewnie jakiś negatywny wpływ na żywotność mają, ale znikomy.
Nie powinno się odkładać rozładowanej baterii “do szuflady”.
Ładowarkę podłączać najlepiej w okolicach 20-30% pojemności. Nie ma sensu podłączać jak jest mniej, do tej wartości najlepiej używać, później ładować do pełnego naładowania bez rozłączania.
Z tego co ja wiem to w tych nowych bateriach nie trzeba teraz patrzeć na to w którym momencie ładujemy i nie trzeba ładować do końca. Z zaleceń, to tylko nie powinno się rozładowywać telefonu do końca.
Nowym akumulatorom może zaszkodzić tylko wysokie natężenie prądu, które sprawia, że szybciej się ładuje ale skraca żywotność ogniw. Dlatego jak ktoś chce przedłużyć żywot akumulatora to wystarczy zmniejszyć natężenie do np. 400mA.
Odpowiedź jest prosta - ładuj jak chcesz i kiedy chcesz. Poza wspomnianym wyżej zbyt dużym natężeniem prądu, to nic nie jest w stanie zaszkodzić bateriom.
Mnie ciągle zastanawia, dlaczego te barany (sprzedawcy w sklepach) ciągle jak jeden mąż powtarzają bzdury o konieczności rozładowywania baterii i pierwszych trzech ładowaniach po 12 godzin.
Zawsze zalecało się wyładowanie 3 razy i pełne naładowanie aby przy kolejnych ładowaniach baterię “dobijać” do pełna.
Każdy robi jak mu wygodnie ale z własnego doświadczenia wiem, że opisany na jednych telefonach działa a na innych już nie. Nie wiem czym to jest spowodowane ale na moim LG kompletnie to się nie sprawdziło, na Samsungu żony działało dość nieźle, również na Samsungu znajomego.