Witam,
Dzisiaj zakupiłem sobie SE K550i, pytanie brzmi j/w.
Pozdrawiam
Witam,
Dzisiaj zakupiłem sobie SE K550i, pytanie brzmi j/w.
Pozdrawiam
Poczytaj tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic180396.html
Formatowanie baterii - przygotowanie baterii do pracy. Ma to nam celu nauczenie baterii normalnych warunków pracy. formatowanie wykonuje się na KAŻDEJ NOWEJ BATERI, nawet na bateriach litowo jonowych. Polega ono na naprzemiennym całkowitym ładowaniu i rozładowywaniu baterii. Nową baterię, po całkowitym rozładowaniu (rozładowanie w trakcie normalnego użytkowania) należy ładować przez około 12-14 godzin nawet jeśli na wyświetlaczu telefonu pojawi się informacja że proces ładowania został zakończony. Po naładowaniu należy normalnie używać telefonu aż rozładuje się całkowicie. Po rozładowaniu należy powtórzyć proces ładowania. Powinien on być powtórzony trzykrotnie. Dopuszcza się w bateriach Litowo Jonowych dokonanie tylko jednego pełnego ładowania. Pamiętać należy o tym że baterie w telefonach jak i sprzedawane oddzielnie często (choć nie zawsze) są już trochę naładowane (demonstracyjnie). Trzeba je wówczas rozładować poprzez normalne użytkowanie telefonu i dopiero potem rozpocząć proces formatowania. Formatowanie zaleca się robić przy wyłączonym telefonie. Formatowanie przeprowadzone prawidłowo powinno przedłużyć żywotność baterii. Jeśli nie przeprowadzi się formatowania baterii jej czas działania ulegnie znacznemu skróceniu.
Musisz ją rozładować aż ci się tel wyłączy ładować całą noc rozładować … i tak 3 X a propos nie sformatować tylko sformować
LUDZIE! Ale wy bzdury piszecie. Ten temat był poruszany z milion razy.
(Umieram ze śmiechu)
Śmietnik , taki temat BYŁ i to nawet DZIŚ.
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=199994
============
edit (do prośby poniżej);
Ok, zapoznałem się i chętnie wyrzuciłbym się z tym postem do KOSZA ale nie sugeruję tego bo jest to sprzeczne z zalinkowaną dyrektywą :x :lol:
1.Rozładuje ~~ naładuje
2.Rozładuje ~~ naładuje
3.Rozładuje ~~ naładuje
Dzięki za wszelkie porady i odpowiedzi
Ludzie!
Czyli jak się rozładuje pierwszy raz bateria to mam ładowac w normalnym czasie aż się naładuje ? Mam normalnie użytkowac już telefon ?
Tak!!
Ludzie czytacie z zrozumieniem skoro się nie formatuje, to się korzysta z fona normalnie!
Skąd to wziąłeś?
Każdy telefon posiada zabezpieczenie przed przeładowaniem baterii i skoro jest już naładowana to nie pobiera prądu a trzymanie jej pod ładowarką nie ma żadnego logicznego wytłumaczenia.
:?
Więc, mój SE K550i rozładował się całkowicie po czym się wyłączył…
Podłączyłem go do ładowarki, naładował się w czasie około 2,5h.
Nie powinno zaszkodzic baterii jak potrzymam na ładowarce do 10h.
Możliwe, że baterii Li-Ion nie formujemy, ale ja podtrzymam tradycje i sformuje ją:)
Może i nic nie pomoże, ale też nie zaszkodzi.
Pozdrawiam
Gratulacje…
A zaszkodzi…
Też z lenistwa nie doczytałem kupując telefon dla taty… Bateria BL-5C ładowana 3 x po 12 godzin… teraz trzyma góra 2 dni… Taką samą baterie dostałem od Nokii parę dni temu do mojej 6630 - zacząłem użytkować normalnie - z tym że pierwsze 3 razy poczekałem aż telefon sam się wyłączył i dopiero podłączyłem do ładowarki - pełne naładowanie w 2 godziny. Efekt ? 4.5 do 5 dni trzyma mi bateria.
Mi 6630 z nową baterią (po wymianie od nokii) jak mało telefon używam to wytrzymuje 8 dni.
Trochę poszperałem w internecie i znalazłem
Teraz już nie mam wątpliwości jak formowac baterie Li-Polyster.
Dokładnie!
I to powinno być przyklejone na forum!
Jeszcze w tym tygodniu będzie z 10 takich tematów… ](*,)
Tylko nie rozumiem jednego
Mam np. 76% baterii. Po napisaniu kilku SMS mam np. 73% baterii.
Położe telefon na chwile na biurku na około 5 minut, sprawdzam stan baterii i pokazuje np. 75%. O co w tym wszystkim chodzi :?:
To jest normalne i dzieje się tak w każdym telefonie.
Zgadza się.
Poza tym raz że te wskazniki stanu baterii nie są dokładne (ciesz się, że masz wskaźnik % a nie np “trzykreskowy” jak to jest w niektórych telefonach).
Inna sprawa, że kiedyś miałem SE T610 gdzie gdy bateria “padła” uruchamiając telefon po jakimś czasie zdążyłem wysłac jeszcze kilka esek albo przeprowadzić kilkuminutową rozmowę :lol:
Obecnie w bardziej prądożernych telefonach jest to najczęściej niemożliwe.