Jak prawidłowo wydrukowac obraz?

Witam

Stworzylem w photoshopie projekt, ktory chcialbym wydrukowac. Stworzylem dokument wielkosci A4 bo chcialem zeby projetk zajmowal cala kartke A4. Na projecke znajduje sie jedno zdjęcie i kilka napisów. Po wydrukowaniu(na niebieska kartkę) okazalo sie ze to zdjęcie i napisy są troche spixelowane :frowning: nie wiem czy to jest wina mojej drukarki czy nie da sie lepiej uzyskacpoprostu na takiej wielkości? A jak sie da to jak to zrobic? (dodam ze zdjecie bylo w rozdzielczosci ok 1200x 800 ktore mniejszylem do wymiarow jakie chcialem)

bardzo prosze o odpowiedz

dodam jeszcze ze drukarka atramentowa HP Deskjet F380

Pozdrawiam :slight_smile:

Ponieważ robiłeś na A4 tyle że w rozdzielczości 72dpi, zrób nowy projekt w rozdzielczości na 300 dpi, a zdjęcie troszkę małe jak na ten format.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam twój problem. Włączyłeś photoshopa, wybrałeś gotowe ustawienia kartki A4 (2480px x 3508px; 300dpi), a potem dodałeś tam obrazek napisy itd. i chciałeś to wydrukować, tak?

Osobiście podejrzewam, ze może po prostu chodzić o ustawienia drukowania w PS. Jak masz już zrobiony swój projekt nie bierz zwykłego Print/Drukuj tylko wybierz Print with Preview/ Drukuj z podglądem ( czy jakoś tak ) . Wtedy po pierwsze odznaczasz opcję centrowania obrazka i ustawiasz odległość od górnej i lewej krawędzi na 0 ( oczywiście mówie tylko o wypadku gdy format projektu to dokładnie A4). I w żadnym wypadku nie zaznaczaj, żeby sam Ci dopasował do wielkości strony.

No i mam oczywiście nadzieję, ze masz dobrze ustawiona orientacje kartki w poziomie lub pionie.

an3czka ,

Zdjęcie tych wymiarów na A4 w rozdzielczości 300 DPI zajmuje mniej niż 1/8 kartki, a Adrian222 , pisze, że

więc na 99% zamiast wybrać gotowy preset z rozdzielczością 300 DPI zrobił nowy dokument w 72 DPI

a gdzie zwiekrzysc rozdzirelczosc DPI w photoshopie?

Jak tworzysz nowy dokument masz okienko z rozmiarami pliku a pod spodem rozdzielczość. Najlepiej wybierz z listy wyboru A4, automatycznie zmieni się rozdzielczość DPI na 300.

ale nie moge juz zrobic nowego bo nie zdarze :frowning: robilem to troche czasu jak edytowac juz terazniejszy projekt?? (ps jak otiweram nowy dokument to niestety nic takiego nie ma do wyboru jak napsialęs wyzej )

No tak, tego nie zauważyłam - mój błąd.

I tak jak zapisano powyżej, aby zwiększyć rozdzielczość musisz niestety zacząć od nowa. Normalnie ‘Plik/ nowy…’ i powinno wyskoczyć okienko z ustawieniami.

Ale i tak możesz korzystać z pierwotnej pracy.

Przecież niektóre części projektu możesz przekopiować z poprzedniego - np tekst. Jeśli robiłeś go na osobnej warstwie tekstowej to po prostu zwiększasz czcionkę. A zdjęcie wstawiasz do projektu od nowa - nie zmieniając tym razem jego wielkości.

Musi być! Od góry, nazwa, preset, szerokość, wysokość, rozdzielczość, tryb koloru. Możesz ale zdjęcie powinno być wrzucone jeszcze raz, poza tym warstwy nie wektorowe albo spłaszczone spikselują się po powiększeniu.

Możesz to z mienić w menu Obraz, wielkość Obrazka, rozdzielczość, zmieni się automatycznie rozmiar a wszystko zostanie przeskalowane.

a nie wystarczy zmienic rozdzielzosci na 2480px x 3508px (zamienic cm na pix cm bylo wtedy tam 28 z czyms na 20.99 zaminienic na 2480px x 3508px )??

Przecież to na jedno wychodzi.

No tak jak powiedział Phenom - oczywiście możesz tak zrobić jeśli chcesz. To całe Obrazek —> Rozmiar obrazka i tam zmieniać rozmiary i rozdzielczość. Ale to na bank Ci się rozpikseluje i to bardzo brzydko.

no wląsnie :slight_smile: wiec da rade:) a zdjecie wsadze od nowa

ok zrobilo sie elegancko:) dzieki wielkie za pomoc wszystkim, ktorzy tu sie wypowiedzieli:) wielkie dzieki :slight_smile:

pozdrawiam :slight_smile: