Jak PrintScreen zmienić na .jpeg?

Chodzi o to że dowiedziałam się iż mailem zdjęcia w formacie jpg idą szybciej…mam kilka programów na fotki-a nie wiem jak i którym zmienić format?

Druga sprawa:mam strasznie dużo fotek, które zawalają mi 1/2 dysku, chciałabym je jakoś zmniejszyć czy coś, ale boję się że utracę ich jakość :frowning:

Ile najlepiej, aby zdjęcie zachowało dobry “wygląd”.no i oczywiście…jak (to zrobić)?

Thx Serdeczne!

PS:. oto jakie mam programy: VSO Image Resizer, Picasa2, DjViu, może jakiś polecacie?

O zmianie wielkości obrazków było tutaj. Zapoznaj się z tamtym wątkiem, bo nawiąże do omawianego tam programu. Co do jakości to kombinuj, aż otrzymasz zadowalający rozmiar/jakość.

Opisana tam aplikacja również potrafi robić zrzuty ekranu (Print Screen’y).

Wybierasz: Opcje -> Przechwyć Ekran/Okno (C na klawiaturze). Następnie definiujesz jakim klawiszem ma być robiony zrzut, gdzie zapisywany i w jakim formacie. A potem już z górki :slight_smile:

Zmiejszenie zdjęcia zawsze wiąże się z utratą jakości.

Mniejsze zdjęcie to mniejsza ilość widocznych dokładnie szczegółów.

Trudno jednoznacznie określić wielkość którą uzna się za wystarczającą - skopiuj sobie zdjęcie i kombinuj na nim - będziesz widział która wielkość będzie dla Ciebie dobra.

Oryginały na Twoim miejscu bym i tak zostawił - jeśli nie na dysku to może na płytkach - mogą się kiedyś przydać.

Pamiętaj, że zdjęcie dobrze wyglądające na ekranie monitora może nie być wystarczajaco duże aby móc z niego zrobić dobrą odbitkę.