Jak przechwycić dźwięk z zewnątrz w Audacity?

Witam. Chciałbym was prosić o radę w takiej oto kwestii.

Otóż potrzebuję nagrać krótki fragment dźwiękowy, taki sampel własnego autorstwa i przechwycić go z zewnątrz z poziomu np. głośników systemowych - w celu zapisu np. do formatu .mp3 czy .wav i przesłanie do sieci na stronkę.

To nie musi być jakieś arcydzieło, chodzi o to by dać tylko próbkę innego utworu.

Ale raczej nie np. z mikrofonu którego nie mam podłączonego w tej chwili, ale w ostateczności mogę go też podłączyć.

Oczywiście nagrywam takie układy dźwiękowe za pomocą syntezatora on-line Audio Sauna - to jest b. dobry, rozbudowany syntezator. Tyle tylko, że nie zapisuje on swych wyników do określonego pliku.

Dlatego w tym celu ściągnąłem inny programik Audacity 2.0.3, bo podobno wśród wielu swych możliwości potrafi on także przechwytywać dźwięki z zewnątrz.

I tutaj prosiłbym o dokładniejsze wskazówki jak to zrobić, jak przechwycić tę ścieżkę dźwiękową w dobrej jakości w tym programie z tego syntezatora on-line, ale raczej bez pośrednictwa mikrofonu, którego w tej chwili nie podłączyłem ?

Po prostu z zewnątrz, z samych głośników lub jeszcze inaczej z zewnątrz, ale nie z mikrofonu.

Szukałem oczywiście wielu porad w różnych tutorialach w sieci, ale wciąż jakoś mi nie wychodzi to przechwytywanie w Audacity?

Prawdopodobnie trzeba tam coś zmienić i dostosować w opcjach i ustawieniach, ale właśnie nie bardzo wiem jak to u mnie musi być, o ile to jest w ogóle możliwe ?

Ewentualnie może jakimś innym takim programem zdolnym przechwytywać dźwięk.

Pomóżcie proszę, to dla mnie priorytetowa sprawa. =D>

na karcie dźwiękowej z reguły jest trzy wyjścia: Mikrofon, głośniki, liniowe. zrobiłem Mostek wyjście głośnikowe z liniowym. W Audacity jako źródło głosu mam ustawione wejście liniowe. W ten sposób nagrywam wszystko z internetu tym programem np dowolne audycje z radia internetowego. Podobnie robię konwersję plików dźwiękowych np: .rm z internetu których nie wiem czym przekontrastować na .mp3. Cały problem w tym że to się robi w czasie rzeczywistym przez odsłuchanie. Oczywiście jest potrzebny kabelek minijak–minijak do zmostkowania i przydałby się rozdzielacz aby jednocześnie głośniki też działały ale to już nie konieczne:)

Tak, więc u mnie jak zapewne się domyślasz głośniki są podłączone do portu głośników i tu podejrzewam jest wszystko w porządku, po co jeszcze robić jakieś mostki, kombinacje.

Przecież dźwięk leci z zewnątrz, z tychże głośników, pytanie tylko jak go przechwycić w Audacity z tego syntezatora ?

Nie rozumiem też roli tych kabelków czy rozdzielaczy - po co to i czy to jest potrzebne wyjaśnij ?

Mnie tak naprawdę chodzi o to jak wszystko ustawić w samym programie, jakie ustawienia podstawowe skonfigurować by móc przechwytywać wszelki dźwięk z zewnątrz ?

Dla mikrofonu się da, nagrywałem kiedyś właśnie z mikrofonu poprzez wejście do mikrofonu, tym razem chodzi mi raczej o źródło zewnętrzne dźwięku.

Piszesz o źródle głosu w Audacity , a przepraszam o którym źródle mówisz, bo ja np. w menu _ Edycja _ > _ Preferencje _ > _ Urządzenia _ > _ Nagrywanie _ mam ustawione na Mix stereo: Realtek HD Audio Input czyli wejście do mojej karty.

W tej samej zakładce tylko w sekcji Interfejs mam Host : na MME , ale może powinienem dać na Windows DirectSound?

Próbkowanie mam dane na 44100 Hz.

Objaśnij mi to dokładniej lub pokaż na screenach odnośnie samego Audacity. :slight_smile:

Ehh, nie pisz z zewnątrz, bo mnie akurat (jak pewnie większości) kojarzy się to z nagrywaniem mikrofonem. Ogólnie rzecz biorąc podłączając wyjście głośnikowe do wejścia liniowego, uzyskasz to co na głośnikach na wejściu liniowym. To samo uzyskasz włączając miks stereo i takie źródło w audacity wybierając.

Dziwne że moja wypowiedź może być nie jasna.

Dla mnie akurat twoja wypowiedź jest całkiem nie jasna bo w żaden sposób nie pojmuje co to znaczy “dźwięk z zewnątrz” Gdzie i czy ten dźwięk odtwarzasz i co to znacz “zewnątrz” Mam nadzieję że to jest odtwarzane na twoim komputerze więc nie wiem po co jest “zewnątrz”.

Co do stwierdzenia

jest ono całkiem błędne bo dźwięk idzie nie z głośników tylko do głośników i głośniki ten dźwięk wysyłają w powietrze abyś ty go usłyszał. A teraz zamiast do głośników niech ten dźwięk pójdzie na coś co będzie źródłem dźwięku dla programu Audacity. Po to zmostkowałem czyli połączyłem kablem wyjście głośnikowe z wejściem liniowym karty dźwiękowej a w ustawieniach programu Audacity Edycja > Preferencje > Urządzenia > Nagrywanie mam ustawione wejście liniowe. Oczywiście w wyjściu głośnikowym mam wstawiony rozgałęźnik po to aby było też słychać w głośnikach co aktualnie leci.

Tu nic więcej nie ma do wyjaśniania. Tak zgrałem już wiele dźwięków z bardzo rożnych źródeł. W podobny trochę mniej skomplikowany sposób zgrałem ponad 100 starych kaset magnetofonowych gdzie kablem łączyłem wyjście słuchawkowe magnetofonu z wejściem liniowym karty muzycznej i wszystko jest OK.

Ten mój opis możnaby poddawać w wątpliwość gdyby to nie było sprawdzone i przetestowane ale ja tak robie już od kilku lat z 100% sukcesem.

1. Jak to co znaczy dźwięk z zewnątrz, myślę że to jest jasne i nie wierzę, że nie rozumiecie o co mi chodzi.

No po prostu dźwięk z jakiegokolwiek zewnętrznego źródła (głośników, gadania, instrumentu etc.). :smiley:

Pytaniem jest raczej czy w ten sposób Audacity zdoła przechwycić cokolwiek takiego, z początku wydawało mi się, że tak, teraz zaczynam powątpiewać. :stuck_out_tongue:

2. Czyli rozumiem, że tym co najważniejsze jest podłączenie główne we/wy źródła dźwięku, czyli w tym przypadku wejście liniowe na karcie i ewentualnie zmostkowanie go z wyjściem głośnikowym na tejże karcie, tak ?

Zgodnie i dokładnie też z tym co znalazłem w necie: tutaj

To wejście liniowe jest jak widać wyciszone, trzeba je włączyć ?

Chociaż ja mam XP i okazało się, że to głośność w tym wejściu jest jednak włączona.

A z powrotem jak przejść już na normalny tryb głośników, czy trzeba coś jeszcze włączać, żeby było słychać ?

To napisz może jak zrobić taki mostek, lepiej żeby jednak było słychać także w głośnikach, prawda.

Chociaż wcale niekoniecznie, najważniejsze żeby się nagrało.

Tak to jest odtwarzane na moim kompie, bo gdzieżby indziej.

3. Teraz co do samego Audacity , który mam nadzieję potrafi to w ogóle nagrywać, ale skoro piszesz że tak to rozumiem. Co do tej opcji _ Edycja _ > _ Preferencje _ > _ Urządzenia _ > _ Nagrywanie _, w której teraz mam ustawione na Mix stereo: Realtek HD Audio Input.

Powinienem to zmienić na Realtek HD Audio Input: Głośność wejścia liniowego tak to o tę chodzi ?

A poza tym jeszcze jakieś opcje optymalizacji samego dźwięku lub inne ?

To Host: MME , może powinienem dać na Windows DirectSound?

Czyli mówiąc krótko: wtyk od głośników do wejścia liniowego karty, w Audacity ta opcja od wejścia liniowego i to wszystko, możemy zacząć nagrywać, ale tylko z dźwięku płynącego z komputera bo z gadania do mikrofonu już nie - do tego potrzebny mikrofon ?

No chyba, że Audacity nie daje sobie z tym w ogóle rady, wtedy przydałby się jakiś (ale jaki) inny edytor ? :o

Już chyba dość dokładnie wyjaśniałem że głośniki nie są dźwiękiem z zewnątrz bo przecież są podłączone do komputera czyli są dźwiękiem z komputera.

Jeżeli ty nagrywasz z jakiegoś instrumentu podłączonego do komputera czyli do wejścia liniowego karty muzycznej no to w Audacity masz wskazać na źródło dźwięku wejście liniowe a nie Realtek HD Audio Input. i to wszystko.

Żadne mostkowanie nie będzie potrzebne, to jest tak samo jak ja zgrywałem kasety magnetofonowe.

A swoją drogo nie rozumiem po co tyle pisania - wystarczy zrobić i sprawdzić że działa a nie pisać referaty.

Po pierwsze forum służy do pisania, wszelkich dyskusji oraz zadawania pytań.

A ile i jaki rozmiar będą miały te pytania, to już zależy raczej od precyzji odpowiedzi, i będzie tyle tego pisania ile potrzeba i ile będę uważał za stosowne.

Dlatego proszę mnie w ten sposób nie postponować.

Przecież to oczywiste, że jeżeli czegoś nie wiem to pytam innych, jeżeli nie chcesz odpowiedzieć to nie rób tego, czy ja Cię zmuszam do odpowiedzi, niech jeszcze inni się wypowiedzą ?

Skoro to co piszesz, że głośniki, instrumenty i coś tam jeszcze jest podłączone do komputera, choć tak wcale być nie musi - to dlaczego wciąż nie mogę nic przechwycić w Audacity?

Chociaż tutaj chodzi konkretnie o dźwięk z syntezatora on-line, który wydobywa się nie inaczej jak przez głośniki bo pochodzi z _ Internetu _, z komputera.

I proszę się na tym skupić, o żadne inne źródło na razie nie chodzi.

Przecież mam zaznaczoną opcję Realtek HD Audio Input: Głośność wejścia liniowego , tak: zobacz

Natomiast wtyk od głośników mam załączony na wejście głośników, nie liniowe.

Czyli wydawałoby się, że wszystko jest dobrze, bo dźwięk pochodzi z samego komputera, a jednak nadal nie mogę nic tą drogą przechwycić.

Ale może to i dobrze, bowiem nie wiem czy nie powinienem dać jednak na Mix stereo , a co to jest stereo Mix - przecież to nic innego jak wyjście liniowe ?

Wydaje mi się, że zapominasz jeszcze o czymś, mianowicie że w u mnie w Panelu sterowania > Dźwięki i urządzenia audio > _ Audio _ w sekcji _ Nagrywanie dźwięku _ > przycisk _ Głośność _ > menu _ Opcje _ > Właściwości nie jest zahaczone Miks stereo : zobacz

Natomiast pozostałe opcje tak.

Czy zaznaczenie tej opcji umożliwi wreszcie nagrywanie w Audacity?

Bardzo proszę żeby ktoś wreszcie się wypowiedział rzeczowo i dokładnie w tej sprawie.

Mam windows7 i szczegółowe obrazki co do dźwięków i ich ustawień są niestety inne i nie mogę wejść w szczegóły podpowiadania jak byś sobie tego życzył.

A co do twoich szczegółowych pytań to moja reakcja jest poprostu taka, gdyż to ty jesteś zmuszony przez sytuację aby problem rozwiązać i tylko ty metodą wielu prób możesz dojść do sukcesu.

Zadajesz pytania jakbyś się bał że ci komputer wybuchnie jeśli zrobisz coś nie tak.

Zastanawiam się nad obrazkiem pod twoim Miks stereo: Co do twoich obrazków to pamiętając to z Winxp zastanawiam się co się znajduje w urządzeniach audio w nagrywaniu dźwięku obok tego co masz ustawione na Realtek HDaudioinput. Czy tam nie należałoby przestawić. Niestety tego nie mogę podejrzeć bo jak mówię u mnie w win7 wygląda to poprostu inaczej.

Po przemyśleniu: Jest to jednak dźwięk z internetu więc znowu się zastanawiam nad złączeniem (zmostkowaniem) wyjścia głośnikowego z liniowym. Źródłem dźwięku jest po prostu inna aplikacja która daje dźwięk na głośniki i z głośników można to ukraść czyli połączyć na liniowe.

Tak, mogę dojść do sukcesu, ale i też do kompletnej klapy systemowej. Dlatego wolę się asekurować.

Trzeba myśleć, a dopiero potem działać, a nie odwrotnie by się później potem zalać.

Tam we _ Właściwościach _ pod _ Urządzenie miksujące _ jest oprócz Realtek HD Audio Input jeszcze tylko Realtek HD Audio Output i nic więcej.

Poza tym może między XP , a Seven wygląda inaczej, ale sens tego jest przecież ten sam.

A co do tego podłączenia, to może rzeczywiście trzeba wtyk od głośników przełożyć do wejścia liniowego (jest oznaczone chyba wszędzie na niebiesko ?), i tyle już bez mostkowania z głośnikiem. Nie mam zresztą takich akcesoriów przy sobie.

Będę musiał też sprawdzić czy z tyłu obudowy jest w ogóle taki port na karcie, czego dotąd nie robiłem, sprawdzałem to kiedyś, ale już nie pamiętam czy jest takie wejście.

Ale zakładam, że jest a więc podłączam to.

A co do samego Audacity , to ostatecznie w moim przypadku co trzeba zaznaczyć ?

1. Twój obrazek dźwięki i ustawienia audio pokazuje zakładkę Nagrywanie. Ty zobacz co masz w zakładce Odtwarzanie, bo ty w pierwszej kolejności ten dźwięk odtwarzasz i jakie obcje masz tam aktywne.

2. Samo przekładanie wtyku ci nic nie da. Ty widzę, że dalej nie rozumiesz istoty sprawy. Ty tu kartę muzyczną wykorzystujesz na 2 sposoby i masz to sprytnie połączyć. Karta muzyczna odtwarza ci dźwięk z internetu i masz go na wyjściu głośnikowym ale Audiacity może ci nagrać głos jeżeli on jest na jakimś wejściu a nie wyjściu, Dlatego cały czas proponuje ci wyjście głośnikowe połączyć z wejściem liniowym(tak zielone z niebieskim! !!

3. Jeżeli boisz się, że popsujesz system to może nie zabieraj się za to :slight_smile:

Ja niczego się tutaj nie boję, przyjmij to wreszcie do wiadomości. Tu nic się nie tyka systemu, więc uszkodzić go nie może.

Są zapewne różne opcje czy kombinacje do wyboru, tej akurat dla Audacity nie stosowałem, więc jasne że nie wiem jak to podłączyć by działało.

Ale nie martw się istotę sprawy to ja znam.

Jeżeli tak dobrze to wiesz, to napisz jak Ty byś to zrobił na XP , tylko bez zbędnych kombinacji jeśli są niepotrzebne.

W sekcji _ Odtwarzanie dźwięku _ > przycisk _ Głośność _ > menu _ Opcje _ > Właściwości mam takie ustawione opcje dotychczas: zobacz

Sprawdziłem jakie wejścia ma ta karta dźwiękowa i widzę, że jest tam aż sześć wejść: niebieskie (liniowe), zielone (głośniki), różowe (mikrofon), oraz jeszcze szare, czarne i pomarańczowe.

Podobnie jak na: tym schemacie (to nie jest obrazek z mojej karty, ale podobny).

Nie wiem do czego są te pozostałe porty, podejrzewam, że to są porty do tych samych połączeń co tamte, tylko że to są wyjścia , a tamte były wejścia.

Okazało się jak sam do tego doszedłem, że to jest możliwe na mojej karcie bez żadnego przełączania, mostkowania, cudowania.

Po prostu w Nagrywaniu dźwięku bo to o nie tu chodzi, a nie żadnym Odtwarzaniu > _ Regulacja nagrywania _ trzeba było dać na Miks stereo i zwiększyć głośność a resztę wyciszyć i teraz już swobodnie i czyściutko mogę w Audacity i nie tylko nagrywać, przechwytywać i zapisywać przechwycone pliki.

Wcześniej jeszcze w menu _ Opcje _ > _ Właściwości _ dla _ Nagrywania _ trzeba zaznaczyć odpowiednie opcje by się uaktywniły.

I słychać wszystko zarówno z głośników jak i w Audacity , który go przechwytuje.

Zapisałem już kilka takich plików i jestem bardzo zadowolony. :smiley: :smiley: