Tak jak w tytule, wcześniej czyściłem za pomocą odkurzacza, ale teraz niestety go nie mam. Nie mam również sprężonego powietrza. Czym można go przeczyścić z domowej półki?
Bez zdejmowania obudowy to możesz jedynie przeczyścić szmatką z mikro fibry obudowę. Szmatka może być lekko wilgotna ale trzeba uważać i potem przetrzeć obudowę jeszcze raz suchą. Pędzelkami możesz przeczyścić wyloty powietrza i inne elementy obudowy, które służą do odprowadzania powietrza i cyrkulacji. Pędzelkiem też możesz przeczyścić wszystkie porty.
Podmuchać możesz
Chusteczka nawilżana też może być czy nie za bardzo?
Jako robisz to po amatorsku to przynajmniej na czas operacji wyjmij baterię lub jak masz w obudowie wyłącz w bios. Prawdziwe czyszczenie to wymiana termopadów, pasty etc. Odkurzacz niewiele pomoże.
Może być. Ja tak zawsze robię. Może być bawełniana chustka/szmatka nawilżona ciepłą wodą. Pamiętaj tylko - nawilżona a nie mokra, że da się z niej wycisnąć wodę. Ona ma być tylko wilgotna. Wtedy idealnie zczyścisz wszelkie odciski z obudowy, klawiatury. Potem robisz to już suchą szmatką.
Natomiast w środku laptopa warto zacząć czyścić dopiero gdy minie okres gwarancyjny. I nie dlatego, że zdjęcie obudowy zabrania gwarancja bo często zdjęcie obudowy nie jest jednoznaczne z tym, że tą gwarancję się traci. Jednak jeżeli laptop jest na gwarancji to przez okres jej trwania producent zapewnia sprawne działanie laptopa nawet bez czyszczenia jego wnętrza. Dlatego ja zawsze wnętrze jakiegoś urządzenia czy to laptopa, czy PC, czy TV, monitora czyszczę dopiero po okresie gdy minie gwarancja.
Gwarancja mojego laptopa mineła już 7 czy tam 6 lat temu
To jeżeli przez ten czas nie był czyszczony w środku to warto to już zrobić plus wymienić na przykład pastę na procesorze.
To prawda, nie był używany ale już na początku było coś z nim nie tak. Na początku jak grałem w gre to mi się wyłączał, laptop kupiony bodajże w mediaexpert, teraz też sie wyłącza ale zdiagnozowałem problem - czyli kurz na wiatraku. Temperatury procesora podczas gry są normalne także to nie wina pasty.
Miesiąc temu po zagraniu w pewną grę miałem artefakty. Po zrobieniu ctrl+alt+delete artefakty znikały
Właśnie teraz dzięki waszej pomocy (po przejechaniu pedzelkiem po otworach) przy włączaniu laptopa wydawał on głośne dzwięki, teraz już nie. Dzięki naprawde
czy to, że użyłeś przy tym odkurzacza nie zepsuło ci kiedyś laptopa? W moim pierwszym komputerze rodzice załatwili kartę graficzną i jak w serwisie mówili, wszystko przez odkurzanie i nie tylko w naszym przypadku