Jak przełączyć grafikę ze zintegrowanej na dedykowaną?

Posiadam laptopa lenovo z50-75 z grafiką AMD R7 M255 2GB ale dowiedziałem nię niedawno, że laptop działa ciągle na zintegrowanej karcie graficznej zamiast na dedykowanej. Próbowałem to zmienić ale przełącza mi się z powrotem na integre. Sterownik to najnowsza wersja,

Bo pulpit nie wymaga drenowania AMD.

Ale chcę do gier mieć dedykowaną, odpalam grę która jest napisana w języku C++ i według logu który generuje, wskazuje mi na zintegrowaną…

available monitors:
Rodzajowy_monitor_PnP:0,0
Gfx Renderer: AMD Radeon™ R7 Graphics Vendor: ATI Technologies Inc. OpenGL Version: 4.6.13587 Compatibility Profile Context 20.4.1 26.20.15029.20013
Supported extensions:

image

Nowe sterowniki AMD nie pozwalają już przypisać karty graficznej pod poszczególny program. Trzeba posiłkować się ustawieniami Windowsa. Ustawienia–>System–>Ekran–>Ustawienia grafiki, wybierz program który cię interesuje i ustaw Wysoka wydajność. Możesz też iść po całości i ustawić po prostu laptopa na najwyższą wydajność, wtedy zawsze będzie korzystał z dedyka.

Mam na płycie ze sterownikami starszy sterownik, instalowałem go ale tam również nie ma.
Nawet jak ustawię wysoką wydajność nie, przełącza się.

Może problemem jest w jakimś stopniu Windows 7, tam chyba nie było opcji by do programu łatwo przypisać “wysoka wydajność”.

O patrz, nie zorientowałem się po pasku że to win7. Z tego co znalazłem na necie wiele osób ma problemy z przypisaniem wydajności na kartach AMD. Może spróbuj jeszcze czegoś takiego:
Panel sterowania\Sprzęt i dźwięk\Opcje zasilania\Edytowanie ustawień planu
tam daj Zmień zaawansowane ustawienia planu, dynamiczne przełączanie grafiki oraz w ustawienia zasilania grafiki AMD ustaw optymalną wydajność. Wada tego jest taka że dedyk będzie używany do wszystkiego.

image
Niby jest ok tak jak piszesz, no kurde już nie wiem co robić .

Odkopuje temat celowo znalazłem stare sterowniki do mojej karty,

tak wyglądają, i mam opcję przełączania grafiki.
Niby jest ustawiona moja aplikacja która ma używać dedyka, image ale i tak według loga, uruchamia integre.

Różnica między kartami jest dość duża: tutaj dedykowana.

Producent karty graficznej - Powered by AMD
Mikroukład graficzny - AMD Radeon R7 M260DX
Identyfikator urządzenia - 6665
Identyfikator dostawcy - 1002
Identyfikator podsystemu - 1309
Identyfikator dostawcy podsystemu - 17AA
Identyfikator wersji - 00
Typ magistrali - PCI Express 2.0
Bieżące ustawienia magistrali - PCI Express 2.0 x8
Wersja BIOS - 015.040.000.003
Numer części BIOS - BR45043.001
Data BIOS - 2013/10/18 05:10
Rozmiar pamięci - 2048 MB
Typ pamięci - DDR3
Taktowanie pamięci - 900 MHz
Taktowanie rdzenia - 855 MHz
Łączna przepustowość pamięci - 14 GByte/s
Szybkość pamięci - 1.80 Gbps
Ścieżka pliku sterownika 2D - /REGISTRY/MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control/Class/{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}/0001
OpenGL® API Version - 4.6
OpenCL™ API Version - 1.2

niby dedykowaną mam ustawioną na wydajność, ale nie przełącza się. Proszę o pomoc.

Napisz do producenta… płacisz to wymagasz.

Ta Twoja dedykowana to integra, wiesz?

image Skoro integra, to czym jest tutaj R7 Graphics?

Może efektem wgrania przez uzytkownika sterowników do niewłaściwej karty…?

Podaj dokłądny model tego laptopa, bo tak to… zgadywanka.

Karta AMD M255 służy do obliczeń graficznych, ta zintegrowana tylko do wyświetlania wyników z karty dedykowanej. Przełączanie grafiki występuje bez wiedzy i zgody użytkownika.

W ten pokrętny sposób chciałeś pewnie napisać, ze karty działają w trybie sli/crossfire i chyba masz rację. Tak przynajmniej wspominają niektóre recenzje laptopa.