Jak przenieść boot sektor?

mam taki problem mam 2 dyski (SATA 200GB i ATA 80GB) zainstalowałem na SATA xp a ATA chcem sprzedać a na nim mam boot sektor.

jak moge go przenieść na SATA??

a po co chcesz przenosic boot sector (MBR)?

W nim jest tylko zapisany program startowy i informacje o partycjach,

przeniesienie go oznaczaloby tylko utrate partycji w nowym dysku

poniewaz dane o rozmieszczeniu partycjach beda nieprawidlowe.

to co mam przenieść?? chcem w ogóle sprzedać ten dysk ATA 80GB

żyje ktoś tu w ogóle??

jasne :arrow: viewtopic.php?f=1&t=213590

co do tematu :

chcesz sprzedać ,wyzeruj dysk i kropka

i co z tego że z zeruje dysk jak xp’ka nie włącze. chyba tematu nie czytałeś !!

1. Zainstaluj system na dysku SATA (200GB). W trakcie instalacji xpek sam wpisze do MBR-u program ładujący system i odpowiednie wpisy dot. partycji (jeśli dokonasz podziału na partycje za pomoca instalatora xp).

2. Uruchom komputer z dysku SATA

3. Przegraj wszystkie dokumenty/pliki z dysku 80GB na swoj nowy dysk

4. Usun wszystkie dane z dysku 80GB, następnie użyj odpowiedniego narzedzia do uniemożliwienia odzyskania Twoich plików (np. Eraser)

5. Usuń za pomocą windowsowej konsoli “Zarządzanie dyskami” partcje z dysku 80GB

6. Wystaw dysk na allegro.pl i sprzedaj za odpowiednia cene :stuck_out_tongue:

Pozdrawiam

Nie napisałeś jak są podzielone te dyski i na której partycji zainstalowałeś XP.

Instalując XP na dysku SATA powodowała że XP zainstalował się nie na partycji “C” tylko na dalszej literce.

Usuniecie dysku ATA spowoduje usuniecie partycji, która była jako “C” (lub kilku) a kolejne się przesuną, zmieniając swoje litery.

Stara partycja z XP zmieni literę i XP ami żadne programy na nim nie bedzie mógł pracować,

bo wszystkie skróty i ustawienia bedą się odnosić do innego dysku.

Jeśli nie chcesz (nie możesz) od nowa przeinstalować XP to chyba jest to możliwe, ale dość trudne i nie

gwarantuje powodzenia, bo nie wystarczy tylko naprawić obszar startowy systemu, co jest łatwe, ale jeszcze

trzeba jakoś przesunąć numeracje partycji aby system był na tej samej literce co dawniej.

napisałem że system mam na SATA i reinstalka nie wchodzi w gre:p

Napisz co chcesz uzyskac przenoszac bootsector z jednego dysku na inny.

Przenoszac bootsector osiagniesz jedynie to ze na dysku na ktory przeniesiesz bootsector nie bedzie prawidlowych danych o partycjach, czyli nie uruchomisz systemu, stracisz dane (nie jest tak do konca, sa programy do "wyszykiwania partycji na podstawie danych na dysku, a nie tylko na podsatwie tablicy partycji), ale jesli nie zdajesz sobie sparwy co to jest bootsector to stracisz te dane bezpowrotnie :stuck_out_tongue:

a mi włąśnie chodzi żeby BEZ DYSKU ATA uruchomić system ale nie robiąc reinstalki systemu

dlaczego ?? aż taki wielki problem mając tyle dysków do dyspozycji ,dane przenosisz i po kłopocie :stuck_out_tongue:

nie chce mi się formata robie co 2-3 tyg. już mi się to nudzi:pp

aha…to o to chodzi :stuck_out_tongue: trzeba bylo tak od razu napisac

takie cos jest mozliwe ale nie poprzez przeniesienie bootsectora :stuck_out_tongue:

1. uruchom system z dysku 80GB,

2. podziel nowy dysk na partycje za pomoca jakiegos programu do tego przeznaczonego (partition magic lub podobny, ten program musi miec mozliwosc ustawienia partycji startowej na drugim dysku, narzedzie systemowe chyba tego nie umozliwia, partycja systema na nowym dysku musi nie moze byc mniejsza niz na starym dysku, moze natomiast byc wieksza)

3. za pomoca norton ghost “sklonuj” partycje systemowa ze starego dysku na nowy

4. odlacz stary dysk, uruchom instalke winxp w trybie “awaryjnym” i uzyj fdisk /fixmbr

5. mozesz podlaczyc stary dysk

6. ustaw poprawnie w biosie kolejnosc wyszukiwania urzadzen startowych (dysk SATA musi byc ustawiony przed ATA)

7. i to wszystko

Reinstalacja systemu jest ostatecznoscia,

ja uruchamiam instalator xp nie czesciej niz raz w roku :stuck_out_tongue:

ale ja już mam xp na SATA nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem