Jak przerobić HTML na PHP?

Witajcie,
mam pytanko jak przerobić stronę z HTML’a na PHP? Chodzi mi o poznanie zasady na przykładzie, a nie gotowiec. Lepiej się chyba tego nauczyć na przykładowym kodzie, więc mamy sobie taką podstronę w HTML’u.

Kod wkleję do Pastebina (akurat ten jest nie mój, ale w stopce strony jest oczywiście informacja o autorze, kod jest rozpowszechniony na licencji CC 3.0), co by nie zajmował dużo miejsca tutaj: https://pastebin.com/EspHLtJy

Nie ma czegoś takiego jak przerabianie HTMLa do PHP to są dwie różne technologie służące do zupełnie innych rzeczy.

PHP pozwala dynamicznie wyświetlać content w HTMLu i go generować. To jak szablon HTML przerobić by był generowany dynamicznie przez PHP zależy od rodzaju contentu oraz tego co chcesz uzyskać. Dlatego nie ma jednego rozwiązania.

Żeby wygenerować dynamicznie HTML przy pomocy PHP potrzeba napisać masę innych funkcjonalności nie związanych ściśle z samym generowanie HTML. Dlatego jeśli interesuje Cię samo tworzenie szablonów - czyli stron napisanych w HTML z elementami dynamicznego wstawiania treści przy pomocy PHP to zainteresuj się na początek jakimś CMSem. Będziesz miał od razu wszelkie dodatkowe funkcje już zaimplementowane i tylko musisz zapewnić za pomocą właśnie szablonu wyświetlanie danych z PHP w szablonie.

Odwrotnie do powyższego, żeby przerobić html na php … wystarczy zmienić końcówkę pliku na *.php.
Kod PHP można wklejać pomiędzy znaczniki HTML. Tak jak tu: http://php.net/manual/en/tutorial.firstpage.php.

Nie jest to oczywiście dobre rozwiązanie dla dużych projektów, jeśli jednak potrzebujemy tylko wkleić parę dynamicznych wartości, to zadziała.

@kowgli
Dobra, to ja mam inne pytanie, czy projekt zawierający parę podstron, a potrzebujący takie funkcjonalności jak dodawanie wpisu przez kogoś innego, a nie administratora na stronę, czy formularz rejestracji to mały czy duży projekt? Ogólnie to ze znajomym chcemy stworzyć taką stronkę, gdzie będzie można wyżalić się na wszystko (coś podobnego do piekielni.pl).

A dla tego kodu co podałem powyżej to tylko zmiana rozszerzenia wystarczy? Nie trzeba jakoś w pliku otwierać <?php i dopisywać echo Właśnie nie wiem, jak to jest z divami, a mianowicie jak je przerobić?

Generalnie, żeby zadziałało to zmieniasz końcówkę na php i wrzucasz na serwer. Może być uruchomiony lokalnie. Pokaże dokładnie to co masz w HTML’u. Nie musisz nic zmieniać.

Proponowałbym zacząć od przeczytania jakiejś książki / kursy o PHP. Na wiele pytań sam sobie odpowiesz.

@kowgli
Zainstalowałem xampp’a i działa, dzięki za pomoc :slight_smile:

@kowgli oczywiście masz rację w pewnym sensie, ale wprowadzasz tutaj autora tematu w lekki błąd. Zmiana rozszerzenia nic nie daje. To dalej jest html tylko serwowany z opóźnieniem, bo parser php musi go przejrzeć.
W dzisiejszych czasach wklejenie kodu pomiędzy znaczniki HTML jak to ująłeś nie wniesie żadnej wartości dodatniej dla strony. Bez backendu nie zapewnisz żadnych przydatnych funkcji. Co najwyżej wyświetlisz datę i godzinę, co możesz też zrobić w JS.
Z technicznego punktu nie da się przerobić HTML na PHP - wiem, wiem czepiam się słówek. Możliwe jest za to generowanie dynamiczne kodu HTML przez PHP. Do tego jednak potrzebny jest choćby minimalny system/silnik templatów. Bo co Ci po stronie napisanej w php jak zmiany w header musisz wprowadzać w wielu plikach. Nie o to w tym wszystkim chodzi.

1 polubienie

Jeśli Twoja znajomość HTML oraz PHP jest niska, nie warto iść w kierunku tworzenia własnego rozwiązania, tylko użyć jakiegoś “gotowca” (CMS), mniej lub bardziej rozbudowanego - w zależności od potrzeb.