Sprawdź sam. Moim zdaniem ten sposób działa. System nie powinien cię zmuszać do ponoszenia dodatkowych opłat z tytułu połączeń taryfowych.
@anon741072, niektóre aktualizacje mogą się instalować:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/4028458/windows-metered-connections-in-windows-10
Czytałem, przecież sam to podlinkowałem. Taki zapis/ostrzeżenie musi być, bo być może są (albo w przyszłości mogą się zdarzyć) krytyczne sytuacje, które omijają tę blokadę. Wydaje mi się jednak, że jest to najlepsze rozwiązanie sytuacji autora, które wykorzystuje wbudowane mechanizmy systemu, a nie narzędzia firm trzecich, więc nie ma ryzyka, że w przyszłości system “sam” się zepsuje.
Windows update umożliwia odroczenie aktualizacji nawet w Home od May Update. Więc można spróbować obu metod. Odroczyć update i ta opcja z taryfowymi, gdzie jest słowo klucz “niektóre”.
Nie chcesz aktualizacji to nie podłączaj netu lub nie instaluj dychy.
Zastanawiałeś się kiedyś po co są aktualizacje?
Tosz napisałem o tym.
odinstaluj, badziewie…
Dokładnie! Autorze - zainteresuj się jak Ci wcześniej radzono WPD i/lub O&O ShutUp10. Absolutnie odradzam wyłączanie aktualizacji (to nie to samo co upgrade typu April 2018/October 2018/May 2019). “Śledzenie” możesz spokojnie wywalić, ustawienie połączenia taryfowego to też dobry pomysł.