Witam, chciałem oddać do drukarni projekt banneru o wymiarach 300 cm x 100 cm, i nie wiem jakie wymiary musi mieć obszar roboczy aby był w jak najlepszej jakości?
model barw: CMYK
rozdzielczość: 300dpi
Takie rzeczy to ty musisz uzgadniać z drukarnią. Oni wiedzą jaki mają proces technologiczny. Powiedzą ci czy masz im dać “surowy” plik AI czy może projekt zapisany w PDF. Powiedzą ci też jakiej wielkości spady (o ile w ogóle) masz zastosować.
W AL stosuje się PPI
Dzięki, dzwoniłem do drukarni i wszystko było by ok gdyby nie zagadnienie “skład czerni 60/60/100” ??? gdzie takie coś się ustawia w AL?
W AL masz taki panel który nazywa się próbki (chodzi o kolory). Tam ustalasz sobie paletę kolorów - domyślnie już tam jakaś jest. Możesz do tej palety dokładać własne próbki kolorów. Każdy kolor składa się potencjalnie z czterech składowych
C - cyjan
M - magenta
Y - yellow
K - black
Wartość każdego z kolorów jest wyrażona w procentach. Odpowiednio mieszając tymi kolorami uzyskujesz pożądane kolory. W systemie CMYK kolor czarny można uzyskać na parę sposobów. Podstawowy - CMYK 0,0,0,100 oznacza że nadajesz wartość składowym CMY na 0 (zero), a K (czarny) na 100%. Można taż różnie mieszać składowe, w zależności od drukarni i ich procesu technologicznego, np. 50,40,40,100; albo 70,60,60,100 (to wszystko też są czernie) - wiele zależy od materiały na którym się drukuje.
W twoim przypadku wygląda to nieco dziwnie bo są tylko trzy składowe zamiast czterech. Chyba, że umknęła im/tobie jedna składowa - wtedy: 60,60,60,100 i to by było prawidłowe. Chyba, że chodzi o kolor w innym systemie, a nie CMYK (w to raczej wątpię, ale wszystko jest możliwe).
Jeśli jednak chodzi o to - 60,60,60,100 to czernie z innych wartości zamieniasz na te właśnie. Czyli - było np. 0,0,0,100 -> ma być 60,60,60,100. Upewnij się czy aby na pewno wszystkie czernie masz zamienić, gdyż niekiedy zostawia się tekst w 0,0,0,100.
Jeśli używałeś z palety próbek tylko jednej próbki “czerni”, to wystarczy, że zmienisz jej wartości (kliknij na nią wuklikiem) na pożądane przez drukarnię. Wtedy wszystkie miejsca gdzie ta próbka miała zastosowanie zmienią swoje wartości.
Mam nadzieję, że w miarę wyjaśniłem.
I upewnij się, że dokument jest w CMYKu - no chyba, że drukarnia życzy sobie co innego.
Wiele tu się domyślam bo nie napisałeś w jakiej przestrzeni barw masz projekt.
Super wyjaśnione, bardzo dziękuje.
Jeszcze w ramach nawiązania dla przyszłych czytelników - 300 dpi to nie jest obowiązek. Szczególnie gdy tutaj mówimy o projekcie na 3 metry. Wszystko zależy od tego z jak daleka będzie oglądane. Bo w tym przypadku może i 70 ppi wystarczyć