Więc kupuję nowy laptop, stary zostanie magazynem na zdjęcie i czasem będzie używany do przeglądania internetu (oddaje go rodzicom), i jak go przygotować po prostu są na nim moje dane, trochę śmieci i kilka gier…
Info o laptopie :
4 GB RAM/GT755M/i7-4700MQ/1 TB SSHD
Kupiony ok.6 lat temu, i ma czasem jakieś problemy np. wywala czasem niebieski ekran i reset trzeba robić, beż ładowarki ekran migocze z czasem też…
Jeśli tylko dla rodziców, to zainstalować “na czysto” (spod bootowania) system, usuwając podczas instalacji wszystkie partycje tak, aby cały dysk stał się systemowym (tymczasowo).
Po zainstalowanie, za pomocą Zarządzania dyskami wydzielić na końcu dysku (czyli zmniejsz wolumin C) odpowiednio dużą partycję - tzw. magazynową - na zdjęcia, muzyczkę, filmy, dokumenty itp.
Używać zawsze z akumulatorem i podłączoną ładowarką!
Nigdy nie robiłem czegoś takiego może jakiś poradnik ? (z tymi dyskami) albo jakiś program czyszczący ? nie muszę usuwać wszystkich danych, większość danych jest na przeglądarce, Steam itd…
Czy w (Moim) Komputerze (chyba jest gdzieś ikona?) widać kilka dysków z literami?
Czy zawartość dysku D jest Ci do czegoś potrzebna? Tobie a nie rodzicom.
Chyba po prostu usunę gry i zbędne programy, użyje Ccleaner lub innego programu i tyle mi chyba starczy, z tymi danymi to chodziło mi o e-mail’e , hasła zapisane w przeglądarce , i konto Steam chyba najważniejsze i jakieś śmieci, mam dysk 1000 GB tylko ok.300 GB zajęte…
Twoi rodzice nie będą raczej chcieli a może nawet jeśli to lepiej wyczyścić swoje stare dane.
Można by też na czysto zainstalować od nowa system jak by ci się chciało oraz postawić kopie zapasową jakimś programem w razie wypadku w kilkanaście sekund sobie przywrócą system bez zawracania ci 4 liter
Macie pomysł jak rozwiązać problem z niebieskim ekranem, czasem jest kilka razy dziennie a czasem w ogóle nie ma? I wentylator, wiatrak w laptopie wydaję trochę dziwne dźwięki nie wiem czemu ok.1 rok temu wiatrak był wymieniany a ok. pół roku temu laptop był czyszczony i pasta wtedy też była wymieniana , tę dźwięki słyszę od dzisiaj…