Jak przyśpieszyć połączenie z zapamiętanym Wi-Fi?

Korzystałem z LAN-u (ale… wysiadł) i teraz tymczasowo korzystam z Wi-Fi.
Router, częstotliwość 5 GHz
W zasięgu mam 6 sieci bezprzewodowych.
Ponad 1 minutę trwa, zanim pendrive znajdzie i połączy się z właściwą siecią bezprzewodową.

speedyfox.exe… nie pomógł.
Może są bardziej skuteczne programiki?

Najpierw przetestuj swoje łącze na stronie https://www.speedtest.pl . Programiki do “przyspieszania Internetu” to ściema. A masz jakąś alternatywę jako operatora?

Pendrive’em? Ale jak? :thinking: Możesz napisać do tego jakiś tutorial? Jak się połączyć pendive’em z siecią bezprzewodową? Mam ich sporo ale nigdy nie używałem w ten sposób.

Wiesz chociaż do czego służy ten program, jakie jest jego zadanie?

Kurcze, nie wiedziałem, że pen ma takie możliwości. Wyjaśnij jak to zrobić, dla mnie może łączyć się nawet ponad 2 minuty, byle się połączył. :grinning:

@anon83998021 chodzi tu pewnie o usb stick wifi zwykły pendrive nie łączy się z(po)wifi.

Tak wiem :slight_smile: ale mimo wszystko…

Właśnie. Wystarczy go włożyć w port USB i połączy (…kiedyś).

Jak widać jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
Szybkość Internetu i czas połączenia się z nim.

https://www.speedguide.net/downloads.php

wypróbowałem wszystkie:

[/url]
Windows Default, Optimal i Custom + Apply Changes
i dalej… Windows szuka sieci.

Po restarcie mam dalej zaznaczony Current.

Uruchomiłeś ten program jako administrator? Inaczej nie zadziała.

Nazywanie nie wiedząc co, do czego i po co czasami mnie tak rozbraja, że zostaje tylko się z tego uśmiać. Z tej nazwy czy z tej osoby yo juz nie wiem, ale czasami trudno się powstrzymać.

Ja zawsze jak czegoś nie wiem to najpierw męcze Google jak się nazywa, no chyba, że nawet to nie wie, ale to rzadko.

Polecam najpierw cokolwiek poczytać zanim się skompromitujemy.

Ale to chyba nie mnie polecasz tylko autorowi tego wątku? :slight_smile:

YES :slight_smile:

A jaki OS? Zainstalować Windows 10 :wink:

No nie sądzę, by czas wykrycia i podłączenia do Wi-Fi spadł do np. 30 sekund (o połowę).

Jedna z lepszych rzeczy jakie poprawiono w W10, to stos TCP/IP i właśnie szybkość dołączania do sieci wifi. A co do tematu samego: nie wiadomo jaki OS: często jest tak, że oprogramowanie dołączone do karty wifi (USB) spowalnia sam proces. Najczęsciej lepiej jest jednak instalować same sterowniki a sam proces ‘dołączania’ zostawić oprogramowaniu wbudowanemu w Windows.

Teraz wybrałem z listy “uruchom jako administrator”,
chociaż zawsze zalogowany jestem jako administrator
i nadal bez zmian.

Mam Windows 7, może jak będzie 11 to się zdecyduję.
Miałem 10 przez krótki czas… i jak dla mnie to flop i tyle.

Widać z pendriver’a tak musi działać.

Chcę kupić nowy i nie mogę się zdecydować… jaki. Zawsze staram się korzystać z LAN-u.
Jaki Router lub firmę polecacie powyżej 100€.

Tak myślałem… nie ma dobrych.
A jest ich więcej jak bułek do wyboru.