Otóż mam taki problem:
Miałem zainstalowanego triala Office 2013 i po upłynięciu czasu testów usunąłem go z komputera.
Wcześniej miałem Office 2010 Starter, który dostałem razem z laptopem.
Jednak po usunięciu wersji 2013, pliki xlsx i docx nie chciały otwierać się za pomocą wersji Starter oraz nie szło ustawić tego pakietu jako domyślny
dla tego typu plików (ponieważ na liście programów nigdy nie figurowały programy pakietu Office 2010 Starter).
W necie znalazłem poradę, aby z panelu sterowania, w Programach i funkcjach , zaznaczyć Office i wybrać opcję Napraw ,
czego rezultat był baki, że go nie było. Nie było żadnej poprawy, pliki nadal nie chciały się otwierać, a Office 2010 Starter wciąż nie był domyślnym pakietem plików xlsx i docx.
Na tej samej stronie były opisane jeszcze dwa sposoby, gdyby ten pierwszy się nie powiódł.
Skorzystałem z drugiej opcji, czyli podobnie jak w pierwszej, tylko wybrać opcję Odinstaluj i po ponownym uruchomieniu komputera wykonać sposób pierwszy, mianowicie wybrać opcję Napraw.
Ku mojemu przerażeniu, po ponownym uruchomieniu systemu, po Office 2010 Starter w Programach i funkcjach nie było śladu.
Szybciutko przywróciłem system do stanu sprzed usunięcia, lecz teraz programy pakietu Office w ogóle się nie uruchamiają!
Po kliknięciu np. Microsoft Word Starter w menu start pojawia się komunikat
Błąd konfiguracji modułu Szybka instalacja.
,
a sam moduł szybkiej instalacji w Programach i funkcjach ma tylko opcję Odinstaluj.
Bardzo proszę Was o pomoc, ponieważ pakiet ten jest mi bardzo potrzebny i szczerze, to było jedno z najważniejszych kryteriów,
kiedy wybierałem sobie model laptopa.