Jak przywrócić opcję Intel Graphics?

Witam. Klikam prawym na pulpit i nie mam tam opcji Intel Graphics. Czy możecie mi pomóc w przywróceniu tej opcji?

Reinstalacja sterownika pomoże (?), może przy okazji masz dość stary:

Hey Krystian… własnie to zrobiłem. Ściągnąłem Intel Driver Assistant i niestety nie pomogło.

Słuchajcie jak w ogóle mam otworzyć ten panel ?
shorturl.at/jqyC8

C:\Windows\System32

i tam np. “Gfxv4_0” lub “GfxUIEx”?

A driver assistant sam za ciebie sprawdza czy masz aktualne sterowniki Intelowskie - tylko tyle.

https://www.intel.pl/content/www/pl/pl/support/intel-driver-support-assistant.html - wtedy tam nie trzeba ręcznie podawać procesora.

Teraz jest Centrum sterowania grafiką Intel jako aplikacja w Windows Store

Niby piszą że trzeba mieć Windows 1803+ i intel iX-6XXX lub nowszą generację.

U mnie np. nie umie on korygować kolorów / kontrastu - praktycznie nie działa (ja nie widzę różnic).

Hey Krystian wszedłem na stronę, którą poleciłeś i mam informację.
Your Intel® drivers and software are up to date.
Nie rozumię również dlaczego na tej samej stronie na samym dole a informację

Intel Software

No Intel software was found on this PC. Get Intel drivers and software from our [Download Center]

Co robić w dalszym ciągu w menu podręcznym jak kliknę prawym na pulpit nie mam panelu intel graphics ?

Sprawdzić czy masz tę aplikację z Microsoft Store. Nie posiadam Intel iX-6XXX lub nowszego (może Intel teraz zaleca aplikację “kafelkową”).

Może komuś się nudziło i zrobił pliki reg dodający ją do menu na pulpicie spod prawego klawisza myszy - niby 99% rzeczy da się tam dodać.

Jak jej nie masz, to sprawdzić te dwa programy w katalogu Windows. Jak ich nie ma, to wtedy było by wiadomo czemu je wcięło.

Hey tak mam tą aplikację.
A jeśli chodzi o te 2 pliki to brakuje ich u mnie w Windowsie.
Co sugerujesz zrobić?

Najzwyczajniej kliknąć w ten kafelek

Słuchajcie mam tą aplikację. Intel Graphics Control Panel.
Ale w dalszym ciągu nie mam tego w menu jak klikasz ppm na pulpit.
Proszę o pomoc

Aplikacji tej raczej nie da się pod prawy klik łatwo zbindować bez psucia uprawnień katalogu:

C:\Program Files\WindowsApps

Pisz do Intela by to doprogramował, może za 2 lata przywrócą? Nowa aplikacja jednie pozwala się uruchamiać w schowku obok zegara.