Witam.
Mam taki problem że skasowałem sobie partycje na dysku twardym.
Może zacznę od początku, kupiłem starego grata w którym był już dysk jednak miałem swój dysk z ważnymi danymi, kumpel poprosił żebym sformatował jego dysk, zrobiłem to za pomocą płytki do instalacji win xp, jednak zamiast usunąć jego partycje usunąłem i jego i swoje.
Na dysku były 2 partycje (C i D) które po usunięciu zamieniłem w jedną (D) jednak po kilku próbach ją skasowałem i została tylko nieprzydzielona przestrzeń.
Czy dam rady jakoś odzyskać te dane ? Próbowałem już kilku programów jednak żaden nie dał za bardzo rady.
Dodam że dysk jest czysty i nie sformatowany jedynie usunięte partycje.
Jeżeli było to tylko usunięcie partycji to nie powinno być większych kłopotów z odzyskaniem danych.
Nie kojarzę zbytnio który program oferowałby odzyskiwanie danych z nieprzydzielonego miejsca(na pewno taki istnieje, poszukam zaraz), ale wydaje mi się że dobrą metodą(do stosowania tylko w OSTATECZNOŚCI) byłoby utworzenie partycji na miejscu nieprzydzielonym i przeskanowanie programem recuva - jeśli trzeba to nawet głębokie skanowanie(nawet kilka godzin)
Recuva nie rozpoznaje plików bo dysk nie jest sformatowany, dobrym programem wydawał się AOMEI Partition Assistant. Jest w nim opcja odzyskiwania partycji jednak nawet po kilku godzinach (około 10h) dalej wskazuje 0%.
Partition.Find.and.Mount
wersja PRO mocno przyspiesza odzysk
dark_jedi
Nawet nieźle podziałało ale nie mam pojęcia co dalej. Angielski niestety nie jest jeszcze moją mocną stroną.
edit:
ok doszedłem do tego i teraz mam tak jakby dostęp do plików ale dalej nie jest w rzeczywistości przywrócony
Hej,
A nie lepiej posłużyć się programem TestDisk? Przywróci poprzedni układ partycji i gotowe. Instrukcja w linku: https://pl.scribd.com/document/139293494/TestDisk-PhotoRec#
Pozdrawiam,
Dimatheus