Jak przywrócić usuniętą partycję Recovery?

Witam!

Jakiś czas temu niepotrzebnie usunąłem partycję recovery z mojego netbooka acer arpire one d255, ale teraz chciałbym ją jakoś odzyskać. Jak to zrobić we własnym zakresie?

Próbowałem już programu testdisc i partition recovery, ale żadnym z nich mi się nie udało. Jaki powinna mieć format partycja recovery? W testdisc znalazło fat16 a w partition recovery fat12.

Proszę o szybką odpowiedź.

Ps. Ile by policzyli sobie w serwisie za przywrócenie recovery? Dodam, że netbook jest jeszcze na gwarancji.

To, czy byłbyś w stanie ją odzyskać zależy przede wszystkim od tego, czy po jej usunięciu tworzyłeś nowe partycje, zapisywałeś na nich dane etc.

Wydaje mi się, ze jakbyś wysłał netbooka na gwarancję, to powinni ci ją nie przywrócić a tak jakby ‘ponownie wgrać’. Ale pewien nie jestem.

A policzyliby sobie coś za to?

Raczej nie, powinni to zrobić w ramach gwarancji. Ale nie wspominaj, ze sam ją usunąłeś :stuck_out_tongue:

Oprogramowanie nie jest objęte gwarancją więc przywrócenie go do stanu fabrycznego jest usługą płatną + koszt przesyłki kurierskiej.

Jeśli chcesz poznać koszt takiej usługi to skontaktuj się z serwisem Acera: http://www.acer.pl/ac/pl/PL/content/contacts

:roll:

Z tą partycją recovery jest tak, że serwisy bardzo często nie wgrywają jej, tylko dają nowy dysk (na którym partycje są skonfigurowane fabrycznie). W pierwszej kolejności powinieneś sprawdzić w serwisie, ile cały zabieg będzie Cię kosztował - może się okazać, że taniej wyjdzie kupić licencję na OS i pościągać oprogramowanie ze strony Acera niż płacić za serwis. Mój znajomy miał Toshibę i przy dysku 120 GB połakomił się jeszcze na 5 GB z partycji recovery. Jak chciał odkręcić swoje zapędy, to się okazało, że nie jest to opłacalne i do dzisiaj “przywraca” system z płyt, na których ma ponagrywane oprogramowanie, sterowniki i system. Ewentualnie możesz uszkodzić dysk i zgłosić do serwisu jego wymianę - wtedy powino być za darmo, ale musisz go uszkodzic tak, by nie dało się wykryć Twojej ingerencji.

Z tego co pamiętam, to Acer bierze za taką usługę między 100 a 150 zł.