Jakiś czas temu niepotrzebnie usunąłem partycję recovery z mojego netbooka acer arpire one d255, ale teraz chciałbym ją jakoś odzyskać. Jak to zrobić we własnym zakresie?
Próbowałem już programu testdisc i partition recovery, ale żadnym z nich mi się nie udało. Jaki powinna mieć format partycja recovery? W testdisc znalazło fat16 a w partition recovery fat12.
Proszę o szybką odpowiedź.
Ps. Ile by policzyli sobie w serwisie za przywrócenie recovery? Dodam, że netbook jest jeszcze na gwarancji.
Z tą partycją recovery jest tak, że serwisy bardzo często nie wgrywają jej, tylko dają nowy dysk (na którym partycje są skonfigurowane fabrycznie). W pierwszej kolejności powinieneś sprawdzić w serwisie, ile cały zabieg będzie Cię kosztował - może się okazać, że taniej wyjdzie kupić licencję na OS i pościągać oprogramowanie ze strony Acera niż płacić za serwis. Mój znajomy miał Toshibę i przy dysku 120 GB połakomił się jeszcze na 5 GB z partycji recovery. Jak chciał odkręcić swoje zapędy, to się okazało, że nie jest to opłacalne i do dzisiaj “przywraca” system z płyt, na których ma ponagrywane oprogramowanie, sterowniki i system. Ewentualnie możesz uszkodzić dysk i zgłosić do serwisu jego wymianę - wtedy powino być za darmo, ale musisz go uszkodzic tak, by nie dało się wykryć Twojej ingerencji.