Witam.
Mam taki problem, że kupiłem sobie niedawno telefon na Androida (to pierwszy mój telefon tego typu).
Niechąco usunąłem swoje kontakty z karty sim. Czy jest możliwe jakoś ich przywrócenie?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Witam.
Mam taki problem, że kupiłem sobie niedawno telefon na Androida (to pierwszy mój telefon tego typu).
Niechąco usunąłem swoje kontakty z karty sim. Czy jest możliwe jakoś ich przywrócenie?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
W Androidzie, kontakty nie są przechowywane na karcie SIM, lecz w chmurze (gdy nie masz usług Google, często na karcie pamięci). W pierwszym przypadku, odzyskanie jest niemożliwe, a w drugim przypadku, musisz odzyskać dane.
Sprawdz czy w starym telefonie zostały kontakty, jesli sa to skopiuj na sim i w nowym daj na konto google. Na androidzie dobre jest to ze jak masz synchronizacje to wszystkie kontakty ida na konto i nie gina przy zmianie telefonu lub utracie sim.
Tak możesz odzyskać dane z karty SIM, warunkiem jest posiadanie czytnika kart SIM + odpowiedni program.
(oczywiście odzyska się te dane które nie zostały nadpisane poprzez wprowadzanie nowych)
http://www.dobreprogramy.pl/Sim-Card-Data-Recovery,Program,Windows,12326.html
Nie wiem czy została pokonana bariera jeśli na kartę sim założono hasło.
Czytnik można kupić już od 10zł
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i przydatne informacje. Na następny raz będę już wiedział jak zabezpieczyć swoje kontakty.
@Wredotka
Czy używanie takiego czytnika kart SIM i tego programu jest napewno bezpieczne? Czy wiąże się to z jakimś ryzykiem uszkodzenia karty przy nieumiejętnej pracy nad nią?
To takie samo ryzyko jak czytnik kart pamięci i ten sam poziom niebezpieczeństwa.
Przestrzegając zasady “odłącz urządzenie” z poziomu systemu przed wyjęciem fizycznym nie powinno być problemu.
Nie umiejetne posługiwanie może grozić jakimiś skutkami negatywnymi, ale w przypadku uszkodzenia operator wymienia kartę za darmo (tylko nie wolno się przyznawać co się jej zrobiło)