Jak robić takie strony


(Meteo17) #1

Witam jak robić takie strony jak np ma Cygan http://cyg.ovh.org/ bardzo mi sie podba chiałbym coś podbnego wykonać prostego, czy musze nauczyc sie całego php czy jak.


(Myszonus) #2

na poczatek kurs html --> http://www.kurshtml.boo.pl

potem np. css też z tej stronki a potem to już gładko

i jeszcze jakiś edytor by się przydał np. PSPAD :mrgreen:


(Airborn) #3

mateo515 na tej stronie nie ma ni kszty php, sam KTML oraz CSS w tym dziale masz tutorial napisany przez Cygana jak zrobić takie podświetlane menu


(system) #4

błąd, popatrz na sam styl linków (index.php?id=...)


(Meteo17) #5

acha wiec dzis pokąbinuje jak to robić weić edytor i tego css bede musił się poczyć ok dzieki. Wole się pobawić niż używać cmsów dzieki.


(system) #6

ja ci polecam kurst HTML http://www.webmaster.helion.pl

Wszystko tam jest prosto opisane, że nawet średnio inteligentną blondynkę nauczysz :wink:


(system) #7

Hehe... biggrin1.gif

Moja strona jest zbudowana z xhtml i css. Php to tam prawie nie ma (tylko includowanie - tylko główa część się zmienia).

O xhtmlu dowiesz się z kurshtml.boo.pl, a jeżeli chodzi o css to na webmade.org jest dobry kurs.

No i potem ćwiczyć, wymyślać itp... tongue.gif


(Bambit) #8

swoją drogą kolega Cygan mógłby wykazać się odrobiną kreatywności

http://www.fiszol.be./ czy mam przewidzenia ? :]


(system) #9

Tak, strona jest bardzo podobna. Ale kod robiłem sam. Moge nawet wytłumaczyć cały kod jak byś chciał smile1.gif


(Bambit) #10

nie ma takiej potrzeby, potrafię robić takie strony :wink:

chodzi o pewną niepowtarzalność, rozumiesz..

ja tak długo myślę zawsze aż wpadam na pomysł jakiego jeszcze nie spotkałem nigdzie w sieci


(system) #11

To jak ja bym coś wymyślił, to byś mnie spotkał o lasce na ulicy :o

8)

Ja też myśle, ale mi to nie wychodzi...


(system) #12

szczere aż do bólu xD :hahaha:

a tak serio - zchodzimy z tematu, panowie :slight_smile:


(Blood King) #13

Na początek wystarczy HTML i CSS :slight_smile:

Sam właśnie zrobiłem strone z takim połączeniem :slight_smile: :arrow: http://republika.pl/korai/new/ Ale nie jest skończona. A tak w ogóle to jest ona jako zadanie domowe :stuck_out_tongue:


(adam9870) #14

Skoro to zadanie domowe to powiem Ci co mógłbyś zmienić (ocenę lepszą dostaniesz :mrgreen: ).

  • Tło zmień bo razi (to jasne zielone jest złe.).

  • Ten napis graficzny na gorze bym wyśrodkował ogólnie jeżeli nie zamierzasz poza nim wstawić żadnego loga :?

  • I nie pisz, że stronę ogądać w jakiejś przeglądarce. Bo przecież nikt nie zmieni przeglądarki tylko po to aby zobaczyć jedną stronę.

Możesz zajrzeć tu :slight_smile:

http://pornel.net/bledy

PS. Stronę proponowałbym budować na DIV-ach.


(Blood King) #15

Mój nauczyciel widział tą strone wcześniej i wyglądała ona nieco inaczej i bardzo mu sie podobała :slight_smile:

Masz racje. Zmienie to.

Dlaczego?


(adam9870) #16

Strony budowane na DIVach są bardziej przeżyste niż na tabelkach. Style Css to przyszłóść więc proponowałbym robić tak :slight_smile: Są jeszcze inne zalety.

No ale Twój wybór... :roll:


(Piotrek Płatek) #17

Ponieważ jest mniej klepania, czytelniejszy kod i nie musisz się martwić o to, żeby dobrze łączyć komórki.


(Blood King) #18

Co do DIVów to narazie sie w to nie zagłębiam.

Narazie zrobie tak jak mam - czyli na tabelach.

Tło jest teraz lepsze?


(adam9870) #19

Raczej tak :?

Pasuje teraz bardziej do koloru tam gdzie jest tabelka srodkowa :wink:

Uwierz Mi, że warto :wink:


(Blood King) #20

Jak mi podasz jakiś dobry kurs na temat DIVów to sie może skusze :stuck_out_tongue:

Co do tła to wg. mnie jest dobrze :slight_smile: