Jak sensownie posegregować pliki na dysku ?
Macie na to jakieś ciekawe sposoby ?
Bo już moja niechlujność danych zaczyna mnie denerwować
Jak sensownie posegregować pliki na dysku ?
Macie na to jakieś ciekawe sposoby ?
Bo już moja niechlujność danych zaczyna mnie denerwować
Poczytaj o strukturze drzewiastej, a reszta zależy od Ciebie i Twoich potrzeb.
Osobiście preferuję wykorzystywanie folderów systemowych, a więc Dokumenty, Muzyka, Wideo itd. I tak w folderze Dokumenty mam wszystko, co dokumentem można nazwać - pisma, wnioski, ebooki, prezentacje, projekty. W Dokumentach tworzę też dodatkowe foldery, w celu większego porządku (np. by ebooki nie stały się jednym wielkim wysypiskiem, leżą sobie w folderze Dokumenty/Ebooki. W folderze Muzyka też porządek: folder wykonawcy czy zespołu, a w nim albumy. W Obrazach: Wesela osobno, Wakacje osobno, Prywatne osobno, Tapety też itd. W Pobieraniu można stworzyć np. folder Pliki instalacyjne czy Instalki. O porządek na dysku trzeba dbać i trzeba go na bieżąco monitorować, by się nie zgubić. Jest wiele programów, które same tworzą dodatkowe foldery i tam na siłę próbują zapisywać pliki w nich utworzone. Sami użytkownicy też robią niezłe cyrki, np. na pulpicie mają klika(naście) folderów o nazwach Nowy folder, Nowy folder(2), Nowy folder(3) itd. I w każdym pliki z innej bajki; puste też się zdarzają.
Ostatni Mohikanin , a folder Moje dokumenty z podfolderami warto przenieść na inną partycję
ja na c: mam system i programy, na d: moje dokumenty, na e: instalatory
i tak w Moich dokumentach jest podział na Dokumenty, Muzyka, Wideo, Zdjęcia, Obrazy, Inne a w tych wymienionych mam kategorie itd.
master_zonk6 - warto czy nie warto, każdego indywidualna decyzja. Ja mam na C wszystko, co ważne; a to, co super ważne - dodatkowo na pendrivie. Windows domyślnie przy zapisywaniu nowych plików otwiera swoje domyślne foldery i w nich sugeruje zapis. Mnie to odpowiada. Pozytywne myślenie. Po co wychodzić z założenia, że coś się zaraz sypnie i cały C poleci “w pieruny”? Wiem, że można zmienić lokalizację i zapisu, i samych folderów; ufam jednak założeniom chłopców z Redmond ![-o<
A ja wszystko trzymam na zewnętrznym twardzielu
sla17 - wszystko na kupie? Na luzie? Jak na wysypisku? To kolega IamNotHouse chciałby wiedzieć
Na kupie nie tak do końca, po prostu foldery Muzyka, gry itp. ale nie przesadzajmy, żeby dla .ppt, .doc itp. tworzyć osobne foldery
Ostatni Mohikanin , i tak system po awarii nie chce wstać, idzie format i cały zbiór z kilku lat idzie w diabły. Można przenieść przez konsolę, ale po co.
Po prostu ja chce wszystkie pliki usystematyzować żeby mieć porządek, bo jak się nie dba to trzeba częste formaty niestety
Jeśli się ma kilka dokumentów i parę piosenek, to problemu nie ma, ale jeśli się ma - przykładowo - wszystkie albumy studyjne Iron Maiden, to trzeba je odpowiednio podzielić. Raz że wiadomo wówczas co, jak i skąd, a dwa - czysto, ładnie i przejrzyście.
Z albumami problemu nie ma - folder muzyka, folder, tytuł albumu (ew. rok), widok ‘lista’ i ja problemu nie mam
Ja na partycji C trzymam tylko system i programy. Na drugiej partycji potworzyłem osobne katalogi na muzykę, filmy, dokumenty i zdjęcia. Muzykę dziele na konkretne zespoły a następnie albumy. Każdy film ma własny katalog. Dokumenty podzielone są na trzy katalogi: prywatne, edukacja, praca. Każdy z nich zawiera dokładniejszy podział np. na konkretny projekt. Zdjęcia mam podzielone na konkretne wydarzenia lub daty, ewentualnie osoby, gdy otrzymuje jakieś pojedyncze zdjęcia.
Wrona_09 - no to masz, jak widzę, porządeczek pierwsza klasa. A już myślałem, że tylko ja mam fioła na tym punkcie
Dodam jeszcze tylko, że nie ma u mnie takiej możliwości, by nazwa jakiegokolwiek folderu zaczynała się od małej litery [-X