Jak sformatować dysk twardy za pomocą 2 koputera

proszę o pomoc w wytłumaczeniu jak sformatować lub skasować wszytko z dysku twardego za pomocą 2 komputera

Musisz podłączyć dysk pod drugi komputer, tylko pamiętaj, żeby system był bootowany z pierwszego dysku, a nie z tego co podłączyłeś. Wtedy normalnie formatujesz dysk z pozycji systemu. Jeśli chciałbyś usunąć też partycje to proponuję GParted lub po prostu przy instalacji systemu.

Po co tyle fatygi, proste rozwiązania są najlepsze.

Sformatuj na kompie, na którym masz dysk do sformatowania i po kłopocie :wink: .

a jak podłączyć dysk pod drugi komputer …ja sobie to wyobrażałem tak ze muszę zainstalować jakiś program co podzieli mi pulpit na 2 ekrany i podłączyć komputer do komputera i dalej nie wiem co bo mi chodzi oto ze by skasować wszystko z dysku tak jak to robią w serwisach chcę się nauczyć sam to robić bo nie ma co nosić do serwisu i płacić jak można samemu ale widzę ze to nie takie łatwe będzie jestem przeciętny userem w komputerach więc proszę o więcej szczegółów lub jakieś linki gdzie można coś poczytać na ten temat

Dodane 07.02.2011 (Pn) 16:04

cytuje mavelle Po co tyle fatygi, proste rozwiązania są najlepsze.

Sformatuj na kompie, na którym masz dysk do sformatowania i po kłopocie

takie formatowanie nic nie daje jedynie co to pogorszy sprawę bo jeśli sie ma w systemie wirusy i ich sie nie usunie a zrobisz ten format to potem żaden antyvirus ich nie wykryje bo będą częścią systemu a wiadomo jest ze virusów jest miliony i zawsze nam coś wejdzie do sytemu nie ma antyvirusa co wykryje wszytko ja wole być pewny i skasować cały dysk

Twoje wyobrażenia są - niestety - błędne. Prosiłeś o link - podaję poniżej. Myślę, że jest to jeden z najlepszych sposobów na wyczyszczenie starego dysku.

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj … /8644.html

Proponuję-GParted,niejednemu pomógł stresowej sytuacji.PartitionMagic,nie dawał rady…,a taki cacyyyy…

Hej,

Pełne formatowanie usuwa z dysku wszystkie dane - nie tylko system, ale i wszystkie pliki, łącznie z tym zakażonymi. Jeśli więc chcesz postawić system od nowa, wystarczy że w czasie instalacji sformatujesz poszczególne partycje i gotowe - komputer będzie wolny od wirusów. Oczywiście takiego formatowania możesz też dokonać z płytek LiveCD, na przykład przy pomocy G-Parted.

Pozdrawiam,

Dimatheus