Nie wiedziałem do którego działu napisać ale skoro to dotyczy Windowsa XP to napisałem tu.
Mam podzielony na 3 partycje. Chcę sformatować jedynie partycję systemową, i mam kilka pytań:
-
Czy to jest w ogóle możliwe?
-
Czy jak to zrobie, zainstaluję WIndowsa XP na sformatoiwanej partycji to czy pozostałe partycje będą nienaruszone?
-
Jak to zrobić (mam Win XP)?
deFco247
(deFco247)
Wystarczy usunąć partycję systemową z poziomu instalatora Windows i utworzyć ją ponownie.
Po tym instalujesz system na tej właśnie partycji.
Albo użyj programu GParted, chociaż opcja deFco wydaje się dla Ciebie łatwiejszym rozwiązaniem.
Chillout
(Chillout)
1)Tak,
2)3) Usuwasz tylko partycję systemową tworzysz z niej nową. Reszty nie ruszasz. Instalujesz system na nowo utworzonej partycji.
Pozostałe partycje są nienaruszone.
system
(system)
Masz płytkę z Windowsem XP-żaden problem, w czasie instalacji formatujesz partycje systemową…
A tak dokładniej jak usunąć tą partycję bo zielony jestem…
Chillout
(Chillout)
Symulator instalacji Windowsa: symulator-instalowania-systemu-opisy-techniczne-pomoce-t45731.html
Opisowo: jak-podzielic-partycje-sformatowac-dysk-twardy-t953.html
A dokładniej:
W instalatorze przy tworzeniu/usuwaniu partycji jest napisane co i jak nacisnąć.
dzięki
tylko teraz jak zrobić żebym miał ikonkę pokaż pulpit na pasku szybkiego uruchamiania?
simplex
(Simplex111)
- Spróbuj poszukać na dysku pliku “Pokaż pulpit.sfc” (może się gdzieś zawieruszył ) i przeciągnij go na pasek szybkiego uruchamiania
2.Jeżeli go nie ma, stwórz go sam w notatniku, zapisz go pod nazwą “Pokaż pulpit.sfc” i przeciągnij (wiesz gdzie)
[Shell]
Command=2
IconFile=explorer.exe,3
[Taskbar]
Command=ToggleDesktop
- …albo nic nie rób, a do pokazywania pulpitu używaj skrótu - lewy klawisz Windows + D
Chillout
(Chillout)
Następnie kopiujemy stworzony plik do folderu:
C:\Documents and Settings\nazwa_użytkownika\
Dane Aplikacji\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch.
Chyba będę korzystał z Windows + D
tamte metody mi nie wychodziły bo mi się ten plik w notatniku otwierał
Zrobiłem jeszcze inaczej. Zrobiłem trochę wolnego miejsca na pasku i PPM i pokaż pulpit
Zapisuj plik z rozszerzeniem .scf a nie .txt to Ci się nie będzie otwierał w notatniku.
simplex
(Simplex111)
Metody te nie działały, bo nie mogły zadziałać ze względu na drobną, ale brzemienną w skutkach pomyłkę z mojej strony.
Chodzi o rozszerzenie pliku - poprawnie to " Pokaż pulpit.scf", a nie jak napisałem “Pokaż pulpit.sfc”
Przepraszam za ten błąd i teraz już metoda, która zadziałać musi
Radek68
(Radek68)
podziel ten temat
Wydzielono 2 posty tworząc nowy wątek: Problem z laptopem z Win7