Mowa jest o Gigabyte ATI Radeon HD4550 ( GV-R455D3-512I ) GPU-600MHz i z DDR3-800MHz 512MB i chłodzeniem pasywnym.
foto:
Mój problem polegał na tym że karta grzała się - w “spoczynku” ok 50 st.C przy obciążeniu ok 60 st.C a o podkręcaniu można było zapomnieć (szybko pojawiały się pasy). Dziwiło mnie też to że na tak duży radiator i masywny jak tylko pojawiało się obciążenie temp. wzrastała w jednej chwili o 5-7 st.C…
Pierwszy wniosek to brak pasty (radiator ruszał się względem reszty karty (i rusza się nadal :? ).
Więc za 13 zł kupiłem pastę “Arctic Silver 5”, za 10 zł zwykły wiatrak “AAB Fan9” (1400RPM, 34CFM) + (opcjonalne) “AAB C12”
* Co do wyboru pasty polecam przeczytać: http://pclab.pl/art24195.html (szczególnie 9 i 10 str.)
Jak to zrobić:
-
Zaczynamy od odkręcenia 1 śrubki od osłonki (metaliczna owinięta wokół czarnego radiatora) - śrubka znajduje się przy wyjściu D-SUB najbardziej skrajna - na zdjęciu-1) najwyżej umiejscowiona. Osłonki niestety nie da się zdjąć a odkręcenie tej śrubki jest konieczne o tego aby osłonka nabrała luzów…
-
Zwalniamy 2 zaczepy od radiatora - zdjęcie-2) - górny prawy i dolny lewy - UWAGA na elektronikę
-
Powoli i ostrożnie wyciągamy radiator - wzdłuż osi długiej karty graf. nie w poprzeg , jedynie delikatnie uginając osłonkę (nie deformując trwale jej).
-
Oczyszczamy radiator i procek z pasty - ja użyłem do tego benzyny ekstrakcyjnej, inni chyba używali spirytusu salic.? (u mnie rzeczywiście brakowało pasty).
-
Bierzemy paper ścierny (ja użyłem chyba 500 ale mógł być drobniejszy - im drobniejszy tym lepiej). Papier ścierny dobrze jest przykleić do równej deseczki - lepszy efekt. Ścieramy lakier aż pokaże się aluminium. Następnie bierzemy pastę do zębów - wybielającą (na właściwości ścierne) i pucujemy ok 10-20 min aż będzie świecić
lub (jeśli macie- lepszy sposób) użyć specjalnej pasty do polerowania aluminium i miedzi - efekt jest szybszy i lepszy. Ja pucowałam pastą do zębów i nie osiągałem całkowicie efektu lusterka ale i tak działa. Oczyszczamy radiator.
-
Kładziemy pastę i tu i tu. Najpierw ją wetrzeć/rozprowadzić palcem, usunąć nadmiar “kartą kredytową” - im cieńszą warstwę uzyskasz tym lepiej
-
Ostrożnie wciskasz radiator - wzdłuż karty (jw.), uważasz na elektronikę!
-
Przyciskasz radiator do procka pod lekkim kontem i na koniec przyciskasz jak procek i radiator równo do siebie przylegają. (można wykonać 1-2 małe kółka dociskając jednocześnie).
-
Zapinasz mocowanie radiatora.
-
Montujesz wiatrak nad prockiem - ja wykorzystałem do tego sznurek ale może ty znajdziesz lepszy pomysł
Koniec - teraz testy i podkręcanie
Ja używam do podkręcania i monitoringu RivaTuner
Efektem mojej pracy jest spadek tem. do 39 st.C w spoczynku i temp. do 48-49 przy podkręceniu do 740 Hz i pamięci 880Hz - nie ma pasów, zdarzyła mi się niestabilność karty w podkręceniu ale wynikało to z niestabilności pracy pamięci - wskazywały na to wykresy…
Wykresy:
- po operacji bez obciążenia i z obciążeniem bez OC
- po operacji z OC po 5 min gry
Czyli efekt jest
Jeśli w TrackMania ustawie wysokie wymagania to podkręcenie umożliwia mi dodanie AA na x2 lub x4 bez utraty płynności…
Sam jestem zadowolony z efektów, których się nie spodziewałem i do tego mogę podkręcić tą kartę graficzną na fabrycznym radiatorze
Co do samej karty to nie jest ona szczytem technologii, ale “Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma”
Nie wiem czy to norma ale często obraz traci płynność w trakcie gry (nawet jak nie jest podkręcona…) - tak jakby tracił klatki - nagle znajduje się w innym położeniu? dziwne :?
Stery: http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx (zawsze najnowsze są na AMD poza tym w skład sterów ze strony Gigabyte wchodzą stery ze strony AMD…)
Przepraszam za ewentualne błędy w tekście i pozdrawiam