Jak się buduje strony w Joomli

Chodzi mi o to jak zbudować stronę w Joomli? Czy jak w Blogerze z poszczególnych klocków czy jakoś inaczej.

Rozumiem,żę chcesz stworzyć sklep internetowy? Jeśli tak to zerknij sobie tutaj

http://strefakursow.pl/kursy/cms/kurs_joomla_2_5_sklep_internetowy.html

Masz tutaj cały kurs jak stworzyć taki sklep na joomli a potem nim kierować. Jeden z lepszych skryptów moim zdaniem. 

Chcę zrobić zwyczajną stronę internetową opartą o Joomle.

http://helion.pl/ksiazki/joomla-system-zarzadzania-trescia-hagen-graf,joomla.htm

Oczywiście są też inne pozycje wystarczy poszukać 

Ale mi chodzi tylko o to czy w Joomli buduje się strony jak w Blogerze z klocków czy trzeba kodować?

Proponujesz kurs oparty na joomla 2.5 gdzie obecna wersja to 3.5. Na pewno kurs warto jeszcze kupować. Może warto byłoby się z nim zapoznać za darmo, ale nie płacić za niego.

Osobiście uważam że książki to chyba najgorszy sposób uczenia się CMSów. Zwłaszcza jak masz dostęp do internetu.

Musisz mieć własny serwer i na nim zainstalować joomle. Potem wszystko można wyklinać w panelu admina. Jeśli zadowalają Cię gotowe szabloney i pluginy to prawdopodobnie nigdy nie będziesz musiał niczego kodować, chyba że coś bardzo popsujesz lub popsuje Ci to jakiś plugin lub coś innego.

Osobiście zamiast Joomli poleciłbym WordPressa. A jak do tego znasz jeszcze angielski na poziomie rozumienia tekstu pisanego to już w ogóle.

Dzięki za odpowiedź, właśnie zastanawiam się nad WordPressem.

No proszę cię… jeśli jego pierwszym krokiem nie było sprawdzenie w internecie opisow, kursów, samouczków tylko pytanie czy to się układa z klocków to chyba lepiej żeby kupił książkę, bo nie wyobrażam sobie kolejnych pytań :wink:

Opisy, kursy i tutoriale poruszają konkretny problem, on nie chce wiedzieć jak się konkretnie tworzy strony zarządza menu czy czymkolwiek innym w CMS, tylko chciał wiedzieć czy w Joomlie da się wszystko wyklinać czy może niektóre rzeczy trzeba pisać z palca. Na to znalazłby dopiero odpowiedź bo dłuższej pracy i poznaniu CMS. Myślę że lepiej było żeby się spytał niż tydzień czasu poświęcił na poznawanie i naukę czegoś co w końcu nie będzie dla niego i i tak będzie musiał szukać czegoś innego.

Jedyne do czego można by się tutaj doczepić to do trochę źle sformułowanego pytania, ale szło się domyślić zwłaszcza jak już potraktowałeś je jako pytanie osoby która nie do końca wie o co chce się zapytać bo jest w danej dziedzinie zielona. To tak jakbym ja chciał się czegoś dowiedzieć z fizyki kwantowej, pewnie zadałbym pytanie w taki sam sposób, czyli chcę wiedzieć o co chodzi, ale nie bardzo wiem o co chodzi w fizyce kwantowej.

Jest taka możliwość. Albo użyjesz czystego szablonu, zawierający wyłącznie pozycje modułów. Na tych pozycjach ustawia się wszystkie moduły i elementy strony. Są 2 standardowe szablony dostępne po instalacji joomla, ale żaden nie jest chyba w 100% golusieńki.

Możesz również doinstalować jeden z frameworków dla joomla m.in. gantry, t3, YJSimpleGrid, zo2, helix, itd

Pozwalają one na tworzenie szablonu na zasadzie drag&drop, często zawierając wiele dodatków, których nie musisz instalować własnoręcznie.