Kiedyś u znajomych jadłem pizze, bardzo dobra taka słonawa, wiem że to było od sera. Jak się on nazywa ?
może to była pizza z serem pleśniowym? Jeśli tak to nazywa się ‘ser pleśniowy’
Na pizzy powinna być mocarella. Jeśli już jakiś inny ser ma się pojawić, to ewentualnie feta.
Fakt, mozzarella jedynie mi przychodzi do głowy - niejednokrotnie z nią robiłem w domu pizze i zawsze wychodziła pyszna - nie ciągnie się, jest taki fajny, kruchy.
ale fajny temat szkoda ,że tutaj jeszcze nie serwują!
może to będzie to
Czyli ser harceński, o taki: http://www.piotripawel.pl/foto/40519685.jpg
Ciężko znaleźć bardziej dukanowy produkt: Białko 27g, tłuszcz 0,5g,
węglowodany 0g
Smak ma charakterystyczny, śmierdziuchowaty, słony - ale wszyscy wielbiciele
camembertów i innych pleśniaków powinni być zadowoleni. Świetnie się topi,
super smakuje na omletach i placuszkach-otrębuszkach. Idealny do zapiekanek z
piersi kuraka i warzyw. Albo po prostu jako codzienna białkowa przegryzka.
-
Mozzarella ma łagodny smak i lekki posmak. Ser ten jest delikatny. Prawdziwy smak sera dociera do nas z kliku sekundowym opóźnieniem. Po roztopieniu ciągnie się. Bardzo! Na zimno biały, a po podgrzaniu żółknie.
-
Parmezan - ma specyficzny, intensywny i niepowtarzalny zapach. Innymi słowy - pierońsko śmierdzi. Bardzo twardy, bardzo kruchy. Gorzkawo słony. Ser ma kolor żółto - beżowy. Idealny do spaghetti i sałatek (polecam np. do sałatki cesarskiej z kawałkami kurczaka). Do pizzy średnio się nadaje.
-
Feta - ser biały, słony, często podawany w potrawach, w których znajdują się oliwki.
pierońsko śmierdzi to gorgonzola parmezanu (a w szczególności parmegiano regiano) dodaje się do potraw niewiele, lekko je przyprószając startym serem.
z tego co pamiętam, na południu Włoch robiono quattro formaggi (a podejrzewam ze o taka pizze ci chodzi) z takich serów: mozzarella, fontina, gorgonzola, grana padano.
skoro to byli znajomi, to warto zapytać czy nie dodali czegoś od siebie