Muszę nauczyć sie pisać skrypty CMD. Może wiecie gdzie jest opisane jak sie tworzy takie skrypty? Same polecenia można znaleść chociażby wpisując “help” ale jak tego wszystkiego używać nie mam pojęcia.
=D> wpisujesz po kolei polecenia i ich zmienne …nowe polecenie w nowej linijce
najlepiej w notatniku i zapisujesz jako nazwa.bat
http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=la … rt=10&sa=N
Skrypt CMD to po prostu po kolei wykonywane polecenia w wierszu poleceń. Najpierw zacznij naukę od właśnie wiersza poleceń. Skrypty CMD to nie programy, tylko skrypty wykonujące proste czynności typu kopiowanie plików, usuwanie, zarządzanie rejestrem itp.
No tak do końca nie jest… Sama powłoka Windows jest całkiem bogata w możliwości (chociaż nie tak, jak np. linuksowy bash, czy inny ash), a przy dodatkowym użyciu różnych “power shell” staje się całkiem “mocny”.
Nie można powiedzieć, że to nie jest program komputerowy. Jest to jak najbardziej program wykonywany poprzez interpreter. W kilku linijkach można wrzucić sporo użytecznych czynności, w tym pętle, zmienne, korzystanie z zewnętrznych plików, etc.
Jaka jest różnica między tym że zastosuje *.bat lub *.cmd, to czy tamto rozszerzenie jest bez znaczenia?
Bez znaczenia.
Stosuje się .cmd, to nie czasy DOSa.
– Dodane 16.03.2009 (Pn) 21:31 –
Zapisz na dysku skrypty o podanej poniżej treści: jeden jako np. test.cmd a drugi test.bat
@echo off&setlocal ENABLEEXTENSIONS
call :func&&echo/Jestem cmd||echo/Jestem bat
goto :EOF
:func
md;2>nul
set var=1
pause
Przejdź do linii poleceń i sprawdź wyniki działania skryptów…