Jak skasować Bonjour

C:\Program Files (x86)\Bonjour\mDNSResponder.exe .

doradzi mi ktoś jak to usunąć? bo robie tak i nie dziaała:

1. Wejdź w start >>> uruchom >>> wpisz “C:\Program Files (x86)\Bonjour\mDNSResponder.exe” -remove . Wyskoczy na moment DOSowe okienko.

2. Zmień nazwę pliku mdnsNSP.dll na mdnsNSP.old (jest w katalogu Bonjour)

3. Zrestartuj komputer. (Dla pewności, czy cię skasowało, wejdź w start >>> uruchom >>> wpisz services.msc, jeśli nie ma tam Bonjour, jest skasowany!)

4. Usuń katalog C:\Program Files (x86)\Bonjour\ .

wpisałem C:\Program Files (x86)\Bonjour\mDNSResponder.exe -remove .

Zmieniłem nazwę pliku

Zrestartowałem komputer.

wpisałem services.msc,i tam Bonjour nie było

Usunąć katalogu C:\Program Files (x86)\Bonjour\ nie moge bo tam są dwa pliki i mi odmawia

Ściągnij >LSP-Fix zaznacz " I know what I’m doing",

następnie w okienku Keep zaznacz plik mdnsNSP.dll (innych plikow NIE ruszaj, bo internet przestanie działać)

i za pomocą strzałki (>>) przenieś go do okienka Remover i kliknij Finish i restart kompa.

Potem usuń te dwa pliki z folderu Bonjour", i cały folder też usuń. Powinno się dać usunąć ręcznie.

jessi

Niestety użytkownik nie podał jaki posiada system, a powyższa instrukcja się tyczy tylko 32-bitowego XP (LSP-Fix działa tylko na XP i starszych).

Jedyne co wiemy to to, że masz 64 bitowy system.

Więc po pierwsze podaj jaki system posiadasz dokładnie i wtedy poda się dokładniejsze instrukcje.

Windows 7 64 - bitowy

No więc na tym systemie będziesz musiał trochę przeszukać rejestr systemowy, gdyż wpis Winsock na tym systemie występuje w dwóch miejscach.

Uruchom edytor rejestru jako Administrator.

Odszukaj klucz

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\WinSock2\Parameters\NameSpace_Catalog5\Catalog_Entries

W podkluczach odszukaj wpis odnoszący się do pliku mdnslsp.dll

Usuń cały klucz z tym wpisem (na Windows 7 to był chyba 000000000007 ).

W przypadku systemów 64-bitowych istnieje jeszcze druga, natywna wersja tego klucza, lecz niestety nie wiem gdzie się on może znajdować. Zapewne to będzie adres podobny do:

Tylko, że będzie zawierał w sobie “x64”, “WOW64”, lub coś podobnego…

Catalog_Entries64 ale tam jest 000000000006 ostatni folder i w żadnym nie ma mdnslsp.dll

i co ja mam cały folder 000000000007 usunąć czy usunąć wpis odnoszący się do mdnslsp.dll? czyli ( library path)?

Cały folder 000000000007 i po tym zrestartować komputer.

Po tym plik mdnslsp.dll będzie można usunąć.

zrobiłem tak , zrestartowałem usunąłem pliki z foldera Bonjour i folder też … ale net mi nie działał więc się przestraszyłem i przywróciłem pliki z kosza i przywrociłem system …

czemu mi net nie działał i co teraz mam zrobić?

Wygląda na to, że ten sposób nie działa i długo się nie dowiemy jak usunąć to dziadostwo z 64-bitowych systemów Windows 7… :?

a to jakoś przeszkadza? bo czytałem, że to muli system. coś ostatnio mi się długo wczytuje system <— poradzisz coś na to?

Sama usługa Bonjour spowalnia system. Element Winsock (czyli plik mdnslsp.dll) nie ma raczej na to wpływu.

a może jakieś niepotrzebne programy czy coś z autostatru wyłączyć czy coś?