Jak skonfigurować Avire Antivira żeby nie spowalniał neta


(Tony321) #1

Tak jak w temacie.. uzywałem Aviry i internet z 2mb zmienil sie w jeden. Mialem transfer przy sciaganiu 240kb/s a po instalacji tego AV juz tylko ~100. Jaka konfiguracja bedzie najlepsza dla łącza tak zeby w ogole nie spowalniał neta?


(Clank) #2

Czym ściągasz ten plik ??


(niezDarek) #3

raczej nie powinna zwalniać internetu ale tu masz jak skonfigurować cały program


(Kolmar) #4

http://brodziu3.ovh.org/?p=p_15


(StG 44) #5

Co to za wersja Aviry bo jak to Premium to tylko tak się wydaje ,że zwalnia (moduł WebGuard) ,bowiem łączny czas ściągania i tak jest taki sam z włączonym ,czy wyłączonym WebGuardem ,możesz też wyłączyć Avirę i sprawdzić czy na ściągnięcie tego samego pliku potrzeba tyle samo czasu co przy włączonej (nie patrz na szybkość tylko na czas) .

http://antivir-polska.info/faq/


(Tony321) #6

Czyli mam rozumiec ze jak mam transfer około ~100 to w rzeczywistosci jest 240kb/s ? tylko avira to ukrywa? Sciagam przez Opere np ... Przy wyłaczonym całkiem antywirze tez tak samo pokazuje że transfer 100kb/s .. dopiero jak usune całkowicie program to net wraca do normy. I to jest tak ze jak mam Avire i np sciagam plik 100mb to czas do zakonczenia pokazuje np zauzmy 1h i tranfser jest około 100kb/s i "nagle" po 30 minutach plik został sciągniety chociaz transfer nadal byl 100kb/s


(Tony321) #7

Wersja Premium najnowsza. Co to jest ten WEB Guard ? Jak Antiwir chodzi ... a webguard jest tylko wyłączony to net działa poprawnie ... Bardzo ważny jest ten webguard ?:frowning:


(StG 44) #8

Właśnie o to mi chodziło ,WebGuard (ma go tylko wersja płatna ) to dodatkowa ochrona (skanuje www) można np. już w czasie instalacji wybrać instalację dla zaawansowanych i go nie instalować (WebGuarda ) ,możesz też go wyłączyć lub dodać pliki o określonych rozszerzeniach do wyjątków ze skanowania WebGuarda tak jak jest to podane na polskim forum Aviry

http://forum.antivir-polska.info/zatrzy ... t-431.html

ale w sumie i tak czas ściągania z czy bez WebGuarda jest taki sam ,ja jak miałem Avirę Premium to w czasie instalacji odznaczałem instalację WebGuarda bo i tak kompa w czasie rzeczywistym chroni Guard .

=P~


(Tony321) #9

czyli az tak abrdzo to on nie jest potrzebny do działania skutecznego ?:>


(Binio21a) #10

Jeśli do kompa będzie ładował się jakiś wirus to avira i tak go zablokuje :slight_smile:


(Ggo) #11

Zgadzam sie z przedmówcą, uważam go za zbędnego i też mam zainstalowaną Avire Premium bez webguarda co znajduje potwierdzenie w wypowiedzi najlepszego speca od antyvirów z wilderssecurity.com na temat tej ochrony:

http://www.wilderssecurity.com/showpost ... stcount=29

rgds :slight_smile:


(Tony321) #12

hmm nie wiem czy dobrze ze tak zrobilem ale włączyłem kompa w Trybie aw. i wszedłem w folder z Avirą i usunęłem taka czerwoną ikonke "webgrd" <-- coś w tym stylu i jeszcze jeden plik ktory mial bardzo podobna nazwe do webgrd czy cos takiego i teraz jak włączyłęm antywira to w głownym oknie na czerwono jest zaznaczony i webguard i mailguard :/. Przy Web guard jest napis Start service a przy mailguard jest Deactivate


(Binio21a) #13

Najlepiej przeinstaluj avire, podczas instalacji wybierz Custom i odznacz Webguard, wtedy ten modół nie zostanie zainstalowany :slight_smile: