Mam problem, mianowicie na routerze wifi tp link pokazuje mi prędkość łącza 20Mbitow, a provider twierdzi ze jest 50 mega, poradził aby przepiać kabel bezpośrednio z routera do kompa, gdy tak zrobiłem niestety internet nie ruszył na laptopie, wpisałem mac adress routera do karty sieciowej laptopa i nic. Nie mam stałego ip. Czy da się coś zrobić aby sprawdzić prędkość łącza na laptopie bez użycia routera oczywiście nie podając nowego mac adresu (mac adresu karty sieciowej laptopa)providerowi?
jak sprawdzam przez router wifi bezprzewodowo to pokazuje 20 Mbit/s a chce teraz kabel od internetu podlaczyc bezposrednio do komputera (omijajac router wifi) i sprawdzic czy osiagne ok 50 Mbit/s laczac internet bezposrednio do laptopa, Chodzi o sprawdzenie co “hamuje” predkosc lacza czy tp link czy provider, nie wiem jak skonfigurowac w laptopie ustawienia, moj provider ma maca Tp link-a, wiec sklonowalem go do ustawien karty sieciowej laptopa ale niestety nie da sie polaczyc.
ok, ale jak teraz skonfigurowac karte sieciowa aby ruszylo to na laptopie, provider ma maca z routera, teoretycznie musialbym im podac teraz mac adress od karty sieciowej laptopa, a z dawniejszych doswidczen wiem ze dalo sie do nowej karty przypisac stary mac adress innego urzadzenia, co powodowalo ze u providera dalej istnialo stare urzadzenie o starym mac adresie i net dalej smigal a obecnie przy tej sztuce cos internet na miom laptopie nie chce ruszyc, dlaczego?