Ogromne i piękne dzięki kolegom za tą solidną garść informacji. Podaliście naprawdę świetne poradniki i propozycje oprogramowania, którego można do tego użyć. Teraz na pewno będę już wiedział jak to wszystko zrobić.
OK, a jeśli chodzi np. o dane samych kont w systemie i zapisane na nich inne dane czy też np. personalizacje i ustawienia przeglądarek. To i jeszcze np. konta internetowe itp. to są ustawienia internetowe właśnie, a więc są zapisane na serwerach - nie znikną chyba, za wyjątkiem może ich personalizacji typu dodatki, motywy itp…
Tak, rozumiem to, ale i tak chcę to zrobić gdyż biorąc pod uwagę dużą ilość takich programów chyba warto to zrobić z uwagi na możliwość po prostu zapomnienia o nich - sic 
Właśnie _ pendrive _ podłącza się do portu USB (u mnie teraz z przodu obudowy), a zewnętrzny dysk twardy do jakiego portu ?
Rozumiem, że również USB , ale jeszcze jakie to mogą być, inne.
A jak z konfiguracją dysku, rozumiem że w Menedżerze urządzeń trzeba go zaznaczyć ? Czy nie trzeba ? To pewnie zależy od modelu, typu ?
Pytam o to, bo dotychczas nie miałem okazji korzystać z takiego dysku i nie wiem czy w ogóle mam teraz taki port. Znaczy USB mam.
Ja uważam, że można tak to nazwać. Standardowy czy uniwersalny - to jest właściwie to samo. Chodzi przecież o to, że taki port jest naprawdę wielofunkcyjny. Zresztą zobacz definicję tego:http://pl.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus
W zasadzie system Windows 7 jak czytam na oficjalnej stronie jest zgodny z poprzednimi wersjami, a więc także chyba i wszelkimi danymi i systemami plików.
Ale biorąc pod uwagę sporą odległość czasową, technologiczną jak również co do wymagań technicznych i sprzętowych oraz znaczną różnicą w potrzebie pamięci, również fizycznej (między XP , a 7 są naprawdę spore różnice), zachodzi pytanie czy w Win 7 nie zastosowano jakichś rozwiązań, które w XP nie były dostępne i nie trzeba będzie uruchamiać jakichś programów (może niezbyt wielu, ale jednak) poprzez ręczne włączanie w opcjach trybu zgodności. Czymś się te systemy muszą różnić przecież - czym ?
Poza tym mówimy tutaj o wersji 32 bitowej XP , takiej jak teraz u mnie. A co jeśli system Windows 7 miałby być nie 32, ale 64 bitowy ? Chodzi mi o to czy byłaby tutaj zgodność tych danych pomiędzy tymi dwoma architekturami pamięci.
To ma też chyba związek z ilością bitów procesora - ja mam 64 bitowy x86 Intel Pentium 4 CPU 3 GHz.