Może tutaj na forum ktoś pomoże, bo informacje podane na stronie Ministerstwa Finansów wymagają co najmniej doktoratu, lub wyższego stopnia naukowego. Jak wysłać zbiorczy dokument np. PIT 11 z wykorzystaniem Uniwersalnej Bramki Dokumentów (UBD). Z wysłaniem pojedynczych PIT-ów w poprzednim tygodniu nie było problemów, zostały wysłane, UPO pobrane i jest OK. Jest jednak problem z wysyłką masową… Nie wiem, jak to zrobić, kompletnie. Mam PDF z PIT 11, i wtyczkę e-deklaracje do Adobe Reader, ale nie widzę w jej konfiguracji możliwości przesyłania do UBD. Po próbie wejścia na stronie MF na link mówiący o UBD otrzymuję to, co na poniższym obrazku. (fot.1) Niezależnie od przeglądarki. Czy to na kompie z zainstalowanym certyfikatem kwalifikowanym, czy bez niego prezentuje się tak samo. Jak mogę to rozwiązać, bo wysyłanie 40 druków PIT 11 osobno byłoby co najmniej czasochłonne, już nie mówiąc o tym, że nie wiem czy w ogóle zgodne z prawem. W końcu po coś te nieszczęsne UBD zrobili… Żeby jeszcze działało jak należy… W Was cała nadzieja Koleżanki i Koledzy!
Powiem tak. Czytałem tam co nieco i… ja rozumiem, ale osoba, która się tym zajmuje nie jest informatykiem, i nie pojmie tego co nasze “szanowne” Ministerstwo tam napisało. Chodziłoby mi o ludzkie wyjaśnienie…
Rozumiem, że MF nie planuje takiej aplikacji, zresztą, tak jak już to napisałem, czytałem to, ale… Jak w takim wypadku zrobić, by im to wysłać? Informatyk zajmujący się tą instytucją, nie jest tam na stałe, jedynie dochodzi, a dodatkowo jest do du… niczego, więc ja muszę osobie zajmującej się tym pomóc. Tak więc, proszę o w miarę ludzkie “przetłumaczenie”. Skąd ja wezmę “aplikację własną”? Ja tam nie pracuję, więc zainstalować nie mogę, choć nie wiem nawet, czy takowe rozwiązanie, bym ja coś tam zainstalował, w ogóle było możliwe. Podsumowując, proszę o przełożenie informacji ze strony MF (z linku wyżej) na Polski.
W skrócie wygląda to tak, że aby wysłać zbiorczy PIT przez bramkę UBD trzeba posiadać program, który to umożliwi.
Jaki? Zapewne taki sam jak do tej pory (kadrowo-płacowy) ale z dodatkową funkcjonalnością. Przypuszczam, że końcem zeszłego roku firma, której chcesz pomóc otrzymała od swojego dostawcy oprogramowania ofertę na stosowną modyfikację.
Alternatywa oczywiście istnieje ale nie jest już tak wygodna, bo sprowadza się do wysyłania pojedynczych PITów.
Ułatwieniem może być jedynie to, że do pojedynczego interaktywnego formularza można importować dane zapisane w formacie xml (o ile oprogramowanie z którego firma korzysta jest w stanie takie wygenerować).
Podsumowując - nie ma obowiązku korzystania z UBD, ale może okazać się to koniecznie (tylko i wyłącznie ze względu na czas) jeśli mówimy o dużej ilości PITów do przesłania.
Aha. Czyli można wysłać każdy PIT osobno i pobrać do niego UPO? Jest ich co prawda około 40 (pracownicy etatowi) oraz PIT-y pracowników z umów o dzieło. Czyli łącznie jakieś 65-70… Myślę, że da radę.
Frog, potwierdź proszę ostatecznie, że można wysyłać każdy osobno i pobierać UPO do każdego? Wiem, że mija się to raczej z celem, ale… w programie z jakiego być może można by to wysłać zbiorczo nie pasuje kartoteka (sytuacja opanowana ręcznie), ale PIT-a poprawnego wygenerować nie da rady. A firma, która program wdrażała na instytucję się wypięła (program opłacony, z opcją trzyletniego wsparcia), a na maile nie odpisują. Telefonów, to w ogóle nie odbierają.