Jak skutecznie wyłączyć aktualizacje windows 10 home?

Jak wyłączyć aktualizacje w windows 10 home?
Próbowałem wyłączyć usługę Windows Update, ustawiłem na Wyłączony, ale za każdym razem zmienia się to potem samo na Ręczny. Usługa uruchamia się sama.
W ustawieniach windows update nie widzę możliwości wyłączenia.

Aktualizować windowsa nie chcę, bo system jest niedopracowany i z najnowszymi aktualizacjami psuje gry na moich obydwu komputerach - przycinki w Assassinie i Watch dogsie. Jak zainstalowałem windowsa na nowo bez żadnych aktualizacji to działa jak masełko. Prawdopodobnie problem wystąpił po aktualizacji z maja. Teraz mam windowsa nieaktualnego ale za to gry działają. Sprzęt jest dobry, problem jest tylko w windowsie.
Proszę o pomoc w wyłączeniu aktualizacji Windows 10 Home. System oczywiście oryginalny.

np za pomocą NoVirusThanks Win Update Stop

Używasz Windows Defender czy innego antywirusa? Bo prawdopodobnie po wyłączeniu aktualizacji WD nie będzie pobierał aktualizacji sygnatur wirusów.

1 polubienie

On się kłóci z Windows Update o miano pierwszeństwa.

Jak nie grasz multiplayer to może odłączając internet, ale do przeglądania sieci wtedy przyda się kolejna maszyna.

Najlepszy sposób to użyć Windows Update Blocker 1.5 firmy Sordum
Niczego nie psuje można wyłaczyć aktualizacje i ponownie właczyć - jest Free - https://www.sordum.org/9470/windows-update-blocker-v1-5/
Tylko w ini pisz tak :
[Service_List]
; 2=Auto
; 3=Manual
; 4=Disabled
dosvc=2,4
WaaSMedicSvc=3,4
UsoSvc=2,4
BITS=2,4,1

Albo w liście disable wpisz wszytkie “disable - chroń”
Potem wywal wszystko z katalogu C:\Windows\SoftwareDistribution
Uzywam od lat. Nic nie popsujesz w Windows. Od wyłacza standardowe procedury i chroni prze właczeniem,

A Windows Defender przy tym programie po zablokowaniu WU pobiera aktualizacje.

Chyba Nie - blukujesz wszystko, ale możesz na chwile odblogować i pobrać co chcesz ale nie wiem, ja zablokowałem wszysko, trzeba by poczytać
Nie używam Defendera mam program FreeBitdefender
Zapory oczywiście możesz poustawiać

W ustawieniach połączenia sieciowego zaznacz że masz połączenie taryfowe, windows nie pobiera aktualizacji przy takich połączeniach. A gdy będziesz chciał system zaktualizować, to opcję można w 10s wyłączyć.

On raczej już nigdy nie włączy aż twórca gry nie poprosi o aktualizacje poprawek w Windows 10.

W nowych wersjach to nie działa do końca - krytyczne i tak pobiera

Te które pobiera to jest absolutne minimum.
Nic się nie powinno przez nie zepsuć.

Bardziej skuteczne jest oczywiście użycie dodatkowego oprogramowania (problem w tym że może namieszać w systemie) lub dodanie serwerów WU do listy zablokowanych adresów w firewallu (na routerze/sprzętowym FW).

Użycie firewalla powinno być skuteczne jednak wymaga pewnej wiedzy, a w razie ewentualnego aktualizowania systemu przywrócenie łączności może zająć trochę więcej niż wyłączenie opcji “połączenia taryfowego”.

Windows Update Blocker nie popsuje systemu. On wyłacza procedury Update i pobieranie w tle, co można zrobić też ręcznie. Można je właczyć lub wyłaczyć, z tym że dodaje dodatkową procedurę zabezpieczającą ich właczenie. W każdej chwili można wrócić do stanu początkowego i nie instaluję się w systemie nawet. Trzeba się zdecydować czy się chce aktualizacje czy nie, wybór należy do każdego. Ja mam Win 1709 i nic nie aktualizuje, to jest mój wybór bo tak chce.

"Bardziej skuteczne jest oczywiście użycie dodatkowego oprogramowania (problem w tym że może namieszać w systemie) lub dodanie serwerów WU do listy zablokowanych adresów w firewallu (na routerze/sprzętowym FW)."

Ten program tego nie zrobi - poczytaj sobie o jego zasadzie działanie.