Jak wyłączyć aktualizacje w windows 10 home?
Próbowałem wyłączyć usługę Windows Update, ustawiłem na Wyłączony, ale za każdym razem zmienia się to potem samo na Ręczny. Usługa uruchamia się sama.
W ustawieniach windows update nie widzę możliwości wyłączenia.
Aktualizować windowsa nie chcę, bo system jest niedopracowany i z najnowszymi aktualizacjami psuje gry na moich obydwu komputerach - przycinki w Assassinie i Watch dogsie. Jak zainstalowałem windowsa na nowo bez żadnych aktualizacji to działa jak masełko. Prawdopodobnie problem wystąpił po aktualizacji z maja. Teraz mam windowsa nieaktualnego ale za to gry działają. Sprzęt jest dobry, problem jest tylko w windowsie.
Proszę o pomoc w wyłączeniu aktualizacji Windows 10 Home. System oczywiście oryginalny.
Najlepszy sposób to użyć Windows Update Blocker 1.5 firmy Sordum
Niczego nie psuje można wyłaczyć aktualizacje i ponownie właczyć - jest Free - https://www.sordum.org/9470/windows-update-blocker-v1-5/
Tylko w ini pisz tak :
[Service_List]
; 2=Auto
; 3=Manual
; 4=Disabled
dosvc=2,4
WaaSMedicSvc=3,4
UsoSvc=2,4
BITS=2,4,1
Albo w liście disable wpisz wszytkie “disable - chroń”
Potem wywal wszystko z katalogu C:\Windows\SoftwareDistribution
Uzywam od lat. Nic nie popsujesz w Windows. Od wyłacza standardowe procedury i chroni prze właczeniem,
Chyba Nie - blukujesz wszystko, ale możesz na chwile odblogować i pobrać co chcesz ale nie wiem, ja zablokowałem wszysko, trzeba by poczytać
Nie używam Defendera mam program FreeBitdefender
Zapory oczywiście możesz poustawiać
W ustawieniach połączenia sieciowego zaznacz że masz połączenie taryfowe, windows nie pobiera aktualizacji przy takich połączeniach. A gdy będziesz chciał system zaktualizować, to opcję można w 10s wyłączyć.
Te które pobiera to jest absolutne minimum.
Nic się nie powinno przez nie zepsuć.
Bardziej skuteczne jest oczywiście użycie dodatkowego oprogramowania (problem w tym że może namieszać w systemie) lub dodanie serwerów WU do listy zablokowanych adresów w firewallu (na routerze/sprzętowym FW).
Użycie firewalla powinno być skuteczne jednak wymaga pewnej wiedzy, a w razie ewentualnego aktualizowania systemu przywrócenie łączności może zająć trochę więcej niż wyłączenie opcji “połączenia taryfowego”.
Windows Update Blocker nie popsuje systemu. On wyłacza procedury Update i pobieranie w tle, co można zrobić też ręcznie. Można je właczyć lub wyłaczyć, z tym że dodaje dodatkową procedurę zabezpieczającą ich właczenie. W każdej chwili można wrócić do stanu początkowego i nie instaluję się w systemie nawet. Trzeba się zdecydować czy się chce aktualizacje czy nie, wybór należy do każdego. Ja mam Win 1709 i nic nie aktualizuje, to jest mój wybór bo tak chce.
"Bardziej skuteczne jest oczywiście użycie dodatkowego oprogramowania (problem w tym że może namieszać w systemie) lub dodanie serwerów WU do listy zablokowanych adresów w firewallu (na routerze/sprzętowym FW)."
Ten program tego nie zrobi - poczytaj sobie o jego zasadzie działanie.