Jak sprawdzić co robi dysk twardy?

System mam nowy, czysty, 2gb ramu, c2duo, po zalogowaniu dysk rzęzi i rzezi nonstop w nieskonczoność, na wskaźniku w sidebarze obciążenie pamięci 40%. Jak sprawdzić czym tak zapracowany jest dysk twardy?

dopisek: aa, to były automatyczne aktualizacje, po 15 minutach dysk ucichł.

ale i tak jestem ciekawy czy można jakoś monitorować to dla jakich procesów dysk rzęzi.

dopisek2: jak nie robi aktualizacji to jest tak samo.

Nowy Komputer Świat nr 20/2007 z 24.09.07r , na zał. płytce CD jest program 0&0 DiskStat Professional - optymalizacja, analiza dysku twardego, na Viście tez chodzi :wink:

w win vista masz coś takiego jak monitor zasobów :>

tamci pokaże co robi dysk :>

odpalasz normalnie menadżer zadań i tam będzie przycisk do monitora zasobów

w wiście niestety to normalne że dysk rzęzi po właczeniu kompa u mnie za każdym razem tak jest i trwa to nawet po kilka minut :cry:

Widzę, że nie należy wyłączać kompa, tylko przełączać w stan uśpienia, wtedy gdy się go budzi to od razu jest rześki.

wystarczy wyłączyć indeksowanie zawartości :slight_smile:

ale wtedy wyszukiwanie na dysku może potrwać dłużej :stuck_out_tongue:

ale dodam też że vista tylko kilka / kilkanaście dni po instalacji tak mieli dyskiem potem się uspokaja … no chyba że ktoś ciągle coś dodaje usuwa itp :stuck_out_tongue:

u już nic dawno nie mieli na dysku :stuck_out_tongue: (4 miesiące sys)

poczytaj

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … e95067ff2d

ze tak zezi to znaczy ze sie optymalizuje i takie tam…po okolo 2 tyg bedzie mniej mielic…a ze tak mieli to chodzi szybciej :stuck_out_tongue:

Ja mam system juz 5 miesięcy i nadal dysk mieli, jak zostawiam włączony dysk na noc, to czasem bez przyczyny mieli ten dysk, jest to strasznie denerwujące? Co poradzić na to ??

niech se mieli…dziala szybsiej i dlam nie to ok

Mnie to wkurza, jest jakaś rada na to…??

jak Cie dzwiek wkurza to rozkrec kompla i wyluz jakas gabka kieszen na dysk…jak lampka to zaklej ja czarna tasma